Belföld

Összeesküvéssel vádolja Irán az USA-t

Az iráni vezetés megdöntését célzó összeesküvéssel vádolta az Egyesült Államokat vasárnap Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Barack Obama amerikai elnöknek a perzsa újév alkalmából küldött, a kulturális kapcsolatok javítását szorgalmazó üzenetére adott hűvös válaszában Ali Hamenei nem utasította el kifejezetten a javaslatokat. Közölte, hogy Irán figyelemmel fogja kísérni az amerikai fél szándékait.

Az iráni újév alkalmából pénteken a perzsa néphez intézett üzenetében Barack Obama közölte, hogy az amerikai nép jobb kulturális kapcsolatot szeretne Iránnal. Egyben bírálta a teheráni vezetést, amiért „hátat fordít” az amerikai nyitásnak.

Hamenei szülővárosában, Meshedben mondott televíziós beszédében vágott vissza. „(Az amerikaiak) nem beszélhetnek békéről és barátságról, amíg összeesküvést szítanak, hogy lecsapjanak Iránra” – szögezte le.

Obama üzenetére utalva Hamenei közölte: „Éles szemmel megvizsgáljuk a kérdést, hogy megállapítsuk: valóban baráti kéznyújtásról és baráti szándékról van szó, vagy pedig ellenségesről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik