Belföld

Nincs 750 érvényes ajánlószelvénye Budaházynak

Nincs 750 érvényes ajánlószelvénye, így nem indulhat független jelöltként a választáson Budaházy György - értesült az fn.hu és az MTV Híradó. Budaházy terrorizmus elkövetésének gyanúja miatt börtönben van.

A 2009 júniusa óta előzetes letartóztatásban lévő, többek között terrorcselekmény elkövetésével vádolt Budaházy György a főváros XI. kerületében, a 17-es számú választókerületben indulna függetlenként. A valasztas.hu oldal pénteki adatai szerint beérkeztek Budaházy György ajánlószelvényei az illetékes egyéni választókerületi választási bizottsághoz. Vasárnap kora délután az szerepelt, hogy jelöltségéről még nincs döntés.

Az fn.hu úgy tudja, hogy az ajánlószelvényeket a jelölt képviselője időben leadta, de vasárnap a területileg illetékes választási bizottság nem vette nyilvántartásba Budaházy Györgyöt, mert nem volt meg a 750 érvényes ajánlása. Újbuda jegyzője az fn.hu-nak megerősítette: 831 szelvényt adott le, amiből 640-et fogadtak el. Budaházy Györgynek három napja van, hogy a döntés ellen fellebbezzen.

Az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György független jelöltként indult volna a választásokon, s ha jelöltként nyilvántartásba veszik, akkor mentelmi jogot kaphatott volna. Budaházy számára február elején kezdték el gyűjteni a kopogtatócédulákat, s a gyűjtéshez hamarosan csatlakozott a Jobbik is. Miután a Jobbik saját jelöltjének a választókerületben összegyűlt a szükséges 750 ajánlószelvénye, az aktivisták, sőt Morvai Krisztina is részt vett a Budaházy György számára leadott cédulák gyűjtésében – írja fn.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik