Belföld

Megosztja az MDF-et az LMP

Az LMP-re szükség van a következő parlamentben -írja az MDF kampányfőnöke, aki Bokros- Schiffer vitát javasol.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje a TV2 reggeli műsorában azt mondta, hogy az LMP alapvetően egy kommunista párt, piacellenes és piactagadó. Bokros Lajos szerint a neoliberális világrend bukását a szélsőjobb is megfogalmazta, ezért ő úgy látja, hogy „összeér a kettő”.

Az MDF esetleges jövőbeni parlamenti szerepéről a politikus azt mondta: ellenzéki görbe tükröt tartanak majd egyrészt a kormány elé, másik oldalon pedig a populista ellenzék elé, amely habzó szájjal fogja követelni az újabb és újabb jóléti intézkedéseket.

Az LMP-vel kapcsolatban jóval visszafogottabb volt Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnek, aki nyílt levélben gratulált LMP-s kollégájának, Karácsony Gergelynek. Szerinte szükség van az LMP-re és az MDF-re is a következő Országgyűlésben.

“Megnyugtató látni, hogy azok a fiatalok, akik nem követik Orbán Viktort, és nem álltak be a Jobbik mögé, alternatív-baloldaliként szavazhatnak egy olyan pártra, mint az LMP – ha éppen nem határozottan elkötelezett piacpártiak és az MDF-et támogatják” – írta Somogyi Zoltán, aki az MDF és az LMP közötti választási vitát javasolt.

Szerinte az LMP és az MDF ezzel tartozik a választóknak. Somogyi – Bokrossal ellentétben – nem Jobbikal vont párhuzamot szerinte az LMP lehet az MSZP baloldali váltópártja, “új, hiteles, zöld baloldali programot kínálva a korhadt és káros” eddigi helyett.

Az LMP mindaddig nem foglalkozik a vitával, amíg Bokros Lajos nem kér bocsánatot a párt tagságától és támogatóitól a reggeli kommunistázásért. Az LMP többek között éppen azért alakult, hogy megváltoztassa azt a politikai közbeszédet, amelyben a politikai ellenfelek egymás lekommunistázásával vagy éppen lefasisztázásval próbálnak szavazatokat szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik