Belföld

Adok-kapok: most egészségügy-fronton

A Fidesz szerint húzóágazat lesz, az MSZP viszont úgy látja: nincsenek konkrétumok a tervekben.

Egy kormányra készülő párttól elvárható lenne, hogy a “nagy szavak” helyett konkrétumokról beszéljen – reagált Kökény Mihály (MSZP) országgyűlési képviselő a fideszes Pesti Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára.

A szocialista politikus szerint a “szép szavak” helyett a Fidesznek vállalnia kellene egy szakpolitikusi vitát a szocialistákkal az egészségügy kérdésköréről is, hiszen ez a választók tájékozódását szolgálná.

A fideszes politikus vidéken tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz kormányra kerülése esetén “újfajta megközelítésben” alakítja át az egészségügyi rendszert, amely nemcsak szolgáltató szektori szerepben működik majd, hanem a gazdaság húzóágazata lesz.

Hozzátette: megváltoztatják az ágazat finanszírozását, a tartalékok feltárása mellett pluszforrást kap a gyógyító-megelőző munka, a rezidensrendszer megváltoztatásával például 30 százalékkal több végzős orvos maradhat majd Magyarországon, és akkor csökkenhetnek a mostani várólisták is. Véleménye szerinte az ágazatban eddigi reformok nem szolgáltak mást, mint forráskivonást; az egészségügyi alapból 400 milliárd forintot, ezen belül a gyógyító-megelőző kasszából 200 milliárdot vontak ki az elmúlt időszakban.

Kökény Mihály szerint hazugság az, hogy 400 milliárddal csökkent volna az egészségbiztosítási alap, hiszen Pesti Imre “beleszámolta” azt a 300 milliárdot, ami átcsoportosítás volt a korhatár alatti rokkantnyugdíjak tekintetében a nyugdíjkasszába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik