Belföld

A skanzenbe kirándul Károly és Camilla

Károly herceg immár negyedszerre látogat hazánkba, ráadásul ez az első alkalom, hogy második feleségével, Camillával. A hercegi pár roma újságírókkal is találkozik, sőt a szentendrei skanzenben is kirándul egyet.

Károly walesi herceg, a brit trón elsőszámú várományosa és felesége szerdán hazánkban látogat. A legújabb közép-európai körútjuk során Csehországot és Lengyelországot is útba ejtik. A hercegi párt a budapesti tartózkodásuk első napján hivatalos vacsorán fogadja a köztársasági elnök, a Sándor-palota Tükör-termében. Csütörtökön kora reggel – miután a pár ellátogatott a dohányi utcai zsinagógába, ahol emléket állít a Holokauszt áldozatainak – Szentendrére kirándul. A városban felkeresnek egy gimnáziumot (Móricz Zsigmond Gimnázium), majd ezt követően a Regionális Környezetvédelmi Központban civilszervezetek képviselőivel találkoznak. Végezetül pedig a skanzenben megismerkednek a magyar kultúra fontos hagyatékával.

Klímakonferencia és filmvetítés

A délután folyamán visszatérnek Budapestre, ahol Károly herceg találkozik a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatóival és részt vesz az intézmény által szervezett klímakongresszuson. A csütörtöki napját a hercegi pár egy film megtekintésével zárja, a “mozizás” után pedig a legendás Kalyi Jag együttes tagjaival, valamint roma újságírókkal találkoznak.

Március 19-én Károly herceg emléket állít az ’56-os forradalom áldozatainak, találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Pécelen, a Ráday Palotában részt vesz egy, a kulturális értékeket védő konferencián. Ez alatt Camilla grófnő felkeres egy budapesti gyermekkórházat. A prágai utazások előtti utolsó napot a brit hercegi pár egy, a rasszizmus elleni koncert főpróbájának megtekintésével (a Millenáris Parkban), valamint egy fogadással zárja a budapesti brit nagykövetségen.

Nagy jótékonykodó

Károly walesi herceg, II. Erzsébet királyné és Fülöp edinburghi herceg fia, 1948-ben született Londonban, a Buckingham-palotában. Bár alap-, és középfokú iskoláit átlagban közepes eredménnyel végezte, a herceg mégis bejutott a nagyhírű cambridge-i egyetemre, ahol kezdetben antropológiát és régészetet, majd történelmet hallgatott.

Külön érdekesség, hogy Károly, amikor 1970-ben lediplomázott, mindössze a harmadik olyan tagja volt a királyi családnak, aki egyetemet végzett. Erzsébet elsőszülött fia az életét a jótékonykodásnak és a környezetvédelemnek szentelte. Az általa létrehozott és vezetett The Prince’s Charities a szigetország egyik legfontosabb és legsikeresebb civilszervezete, amely évente körülbelül 130 millió fontot gyűjt, majd oszt szét az arra rászorulóknak.

Lovaspóló meccsen találkoztak

Károly második felesége, Camilla Parker Bowles jelenleg Cornwall hercegnője. A brit sajtó és a néhai Diana által sem kifejezetten kedvelt hölgy kapcsolata a walesi herceggel már-már legendásnak nevezhető. Valamikor az 1970-es évek folyamán ismerkedtek meg egy lovaspóló mérkőzés alkalmával, s azóta – mondhatni – elválaszthatatlanok voltak annak ellenére, hogy mindketten házasságban éltek. Egy híres BBC-interjúban ezzel kapcsoltban jegyezte meg Diana hercegnő, hogy a házasságukban valójában hárman vannak, ami kicsit sok ahhoz, hogy normális életet éljenek, itt természetesen Camilla szerepére utalt.

Dianával történő válása után Károly néhány évig még tagadta kapcsolatát Parker Bowlesszal, majd elismerte. Ezt követően Camilla, mint hivatalos hercegi kísérő, majd mint élettárs, végül (2005. óta) mint házastárs jelent meg Károly oldalán. Az elmúlt években a hercegnő a walesi herceg több jótékonysági szervezetében is kiemelt szerepet vállalt, de ettől függetlenül érdekelt más, a királyi trón utódjától független civilszervezetekben, így például a brit lovassportokat tömörítő szövetségben.

Csekély érdeklődés a briteknél

Ami a magyarországi utazás brit visszhangját illeti, elhanyagolható, hiszen a szigetországi média szinte egyáltalán nem foglalkozik vele. Néhány rövidhírt leszámítva a kiemelt lapok nem közöltek írást a hercegi pár előzetes programjáról vagy az utazás jelentőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik