Belföld

Balatonring: még többet akarnak a civilek

A tavaly októberben tartott kormányülés jegyzőkönyvének és hanganyagának nyilvánosságra hozatalát akarják.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a K-Monitor, a Transparency International és a Freedom House Europe szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közös közleményében azt írja, hogy ezt az esetleges politikai befolyással kapcsolatos feltételezések tisztázása érdekében tartják fontosnak a vonatkozó, tavaly októberi kormányülés jegyzőkönyvének és hanganyagának nyilvánosságra hozatalát.

Mint írják, értékelik, hogy a kormány nem kockáztatja az adófizetők pénzét egy, a Pénzügyminisztérium (PM) által jogilag és gazdaságilag is kockázatosnak ítélt befektetésben. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy csupán a hitelszerződés felfüggesztésével a kormányzati döntéshozatal átláthatósága nem javult; a beruházás támogatását jelentő kormánydöntést megalapozó indokok továbbra sem publikusak.

A közleményben arról is írnak, hogy “az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok miatt” arra kérik a kormányt, hogy tisztázza, mi volt a szerződéskötés elhalasztásának az oka, emellett továbbra is magyarázatot várnak arra, miként dönthetett a kormány tavaly októberben a projekt támogatásáról a PM szakvéleményével ellentétesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik