Belföld

Március 15. – Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása

Kornai János professzor kapta a legmagasabb magyar elismerést.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az államfő azt mondta: akkor marad fenn a nemzet, ha közös akarat van arra, hogy kölcsönösen elismerjük azt az örökséget, amelynek nagy részét közösen hoztuk létre a velünk együtt élő nemzetiségekkel és nemzetekkel.

Sólyom László azt mondta, a nemzet egységét leginkább akkor tapasztalja, amikor a határon túli magyarokkal ünnepli március 15-ét. Az államfő külön kiemelte, milyen nagy örömére szolgált, hogy idén egy tudós, Kornai János professzor kapta a legmagasabb magyar elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Idén egyébként 19 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 20 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend magasabb kitüntetéseit 26-an vették át. Hozzájárulásáért a jogállam megteremtéséhez, személyes kockázatvállalása elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta például Végvári József nyugállományú rendőr őrnagy, a Duna-gate ügy kirobbantója. A nem Magyarországon élők és a külföldiek közül a legmagasabb rangú elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést Arthur Schneier, a New York-i Park East zsinagóga főrabbija kapta. Magyar Köztársasági Érdemrendet kaptak még A szabadság vihara című amerikai dokumentumfilm készítői: Andy Vajna, Quentin Tarantino és Lucy Liu producer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik