Belföld

Százezrek tüntettek Thaiföldön

A becslések szerint százezernél is több tüntető követelte vasárnap Bangkokban a thaiföldi parlament feloszlatását és új választások kiírását.

A demonstrálók azzal fenyegetőznek, hogyha nem teljesítik a követeléseiket, akkor, hétfőn a kormánynak „menedéket” nyújtó katonai tábor felé vonulnak

A tiltakozó akciók szervezői szerint több mint százezer „vörös inges” munkás és főleg paraszt érkezett péntek óta kamionnal, autóbuszon, kis teherautón és egyéb járműveken a fővárosba az ország északi és északkeleti részéből, az emigrációba kényszerített exkormányfő, Thakszin Sinavatra fő erősségeiből.

Bangkokba és környékére 50 ezer katonát, rendőrt és civil önkéntest vezényeltek a középületek védelmére és a tüntetők megmotozására a város bejáratainál. A „vörösök” ennek dacára csak keményítettek hangjukon, és ultimátumot intéztek Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök kormányához, hogy hétfő reggel a városközponttól mintegy húsz kilométerre lévő katonai támaszponthoz vonulnak, ahol a kormány felállította „válságközpontját”.

Abhiszit a német ZDF televízió bangkoki értesülése szerint vasárnap úgy nyilatkozott, hogy hajlandó tárgyalni Thakszin híveivel a parlament feloszlatásáról és rendkívüli választások kiírásáról.

A tüntetésre két héttel azután kerül sor, hogy a hatóságok elkobozták Thakszin Sinavatra vagyonának több mint a felét. A 2006-ban megbuktatott Thakszin 2008 augusztusában külföldre menekült, hogy elkerülje a büntetést, amelyet korrupció vádjával akartak kiróni rá. Ugyanazon év októberében távollétében két év börtönre ítélték.

„Igazságot és egyenlőséget akarunk” – mondta vasárnap híveinek egy ismeretlen helyről közvetített videokonferencia útján. Thakszin szerint semmi sem erősebb, mint a nép hatalma, és arra kér „vörös ingest”, hogy ne adja fel.

A „vörösök” Thakszint tekintik az egyetlen olyan politikusnak, aki törődött sorsukkal. A fővárosi elitek, főként a királypárti „sárga ingesek” viszont azt vetik a szemére, hogy populista, korrupt, és veszélyt jelent a monarchiára nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik