Belföld

Slota szerit Magyarország irredenta

A Szlovák Nemzeti Párt szerint a pozsonyi kormánynak Brüsszelben javasolnia kellene, hogy Magyarország mindaddig ne tölthesse be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, amíg fel nem hagy irredenta és nagymagyar törekvéseivel.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke pártja honlapján vasárnap megjelent közleményében úgy vélte, hogy Szlovákiának ezzel kellene tiltakoznia Sólyom László magyar köztársasági elnök szerbiai látogatásán tett kijelentései ellen.

„Sólyom kijelentése, miszerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak csak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet, igazolja a nagymagyar sovinizmus fokozódását” – áll a dokumentumban.

A Slota által vezetett tömörülés óva int az „etnikai tűzzel folytatott játéktól”, amely nem tartja tiszteletben az államok területi épségére és szuverenitására vonatkozó európai elveket.
„Az SNS-t komoly aggodalommal tölti el, hogy a gazdaságilag tönkrement, de revansista módon felkorbácsolt Magyarország tervszerűen viszályt szít a szomszédos államokkal, nem zárva ki a fegyveres konfliktust sem, főként Orbán Viktor kormányra kerülése után” – állítja Slota.

„Meglepett, hogy Sólyom elnök úr ilyen messzire ment el, és újra beavatkozik egy idegen állam belügyeibe” – jelentette ki a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában Pavol Hrusovsky, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke. Megjegyezte: szerinte Sólyomnak mint egy szomszédos ország elnökének azonban „politikai joga van” ehhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik