Belföld

Eddig tízezren vettek részt múzeumkerti programokon

Eddig több százezren tekintették meg a város 9 pontján felállított huszárszobrokat és mintegy tízezren vettek részt a "Március 15. - Közös tavaszunk" elnevezésű központi ünnepségsorozat múzeumkerti programjain - közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az MTI-vel vasárnap.

A MeH közleménye szerint közel tízezren fordultak meg március 9-e és 14-e között az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozat ünnepnapot megelőző programjain a fővárosban.

Több százezer gyerek és felnőtt ismerkedett meg a huszár hagyományokkal a Budapest forgalmas csomópontjain felállított, az 1848-49-ben a szabadságért harcoló huszárezredek díszes egyenruháját bemutató szobrokkal – áll a dokumentumban.

A Nemzeti Múzeum kertjében működő interaktív történelmi játszóházra illetve huszár kiállításra a zord időjárás ellenére is közel tízezer vidéki és budapesti látogató volt kíváncsi: a mintegy 5000 nézelődő mellett közel 100 gyerekcsoport és 3000 családosan érkező gyerek és szülő vett részt az interaktív programokban. A nyitott filmstúdióban 60 történelmi kisfilm készült korhű jelmezekbe öltözött statiszták és óvodai, iskolai csoportok részvételével, 1848. március 15-ét felelevenítő díszletek között a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

Március 13-án öltözött először háromdimenziós hatású térvetítési technológia alkalmazásával ünnepi díszbe a Nemzeti Múzeum. Az épületre vetített, mozgóképekből és animációkból álló 15 perces, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc jelképeit megjelenítő animált zenei montázs 18 és 24 óra között több száz érdeklődő néző ünnepi hangulatához járult hozzá. A díszkivilágítás március 14-én tekinthető meg utoljára – olvasható a közleményben.

A MeH tájékoztatása szerint a Múzeumkert megrendezendő ünnepi díszelőadás vasárnapi egész napos főpróbáján több száz néző kísérte figyelemmel, hogyan készül a műsorra Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla mellett több száz táncos, énekes, hagyományőrző és gyerekszínész.

Március 15-én a Lánchíd pesti hídfőjénél a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 50 lovasa részvételével ’48-as huszár- és honvédtábor várja a látogatókat. A Lánchíd március 15-én a 150 éve elhunyt – Széchenyi István előtt tisztelegve korzóvá alakul. Ezen a napon nem csak gyalogosan, de akár lovas hintón is átkelhetnek az interaktív, történelmi hagyományainkat felelevenítő programokra kilátogató családok – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik