Belföld

A Fidesz-MDF vita az ajánló szelvényekről

A Fidesz a törvényes határidőig megsemmisíti a le nem adott ajánlószelvényeket - közölte Szijjártó Péter. Így reagált az MDF-nek arra a felvetésére, hogy mi a sorsa a Fidesz kétmillió ajánlószelvényének.

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz összegyűjtött kétmillió ajánlószelvényének sorsával kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket.

Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: a választójogi előírásoknak megfelelően a párt a jelöltek által a helyi választási bizottságoknak le nem adott ajánlószelvényeket a törvényes határidőig megsemmisíti.

A Fidesz egyébként kedden jelentette be, hogy jelöltjei összegyűjtötték a célként kitűzött kétmillió ajánlószelvényt. Mivel ahhoz, hogy egy személy jelölt lehessen, elég 750 érvényes ajánlószelvényt leadni. Ennél persze többet szokás, hiszen lehetnbek köztük hibásak is. Átlagosan 1000 szelvénnyel számolva tehát 176 ezer ajánlószelvény elég ahhoz, hogy egy párt minden egyéni választókerületben jelöltet állíthasson.

Az MDF válaszközleményében jelezte, hogy kérdéseikre nem kaptak választ. Herényi Károly Úgy fogalmaz, egy szóval sem vitatták, hogy a Fidesz meg fogja semmisíteni az ajánlószelvényeket. A következő kérdéseikre azonban nem kaptak választ:

1, A Fidesz egyetért-e az MDF álláspontjával, miszerint az ajánlószelvény nem egy párt tulajdona, hanem a választópolgáré, így a pártoknak adott szelvények mindegyikét le kell adni a választási bizottságoknak?

2, Amennyiben a Fidesz ezzel az elvvel nem ért egyet, szeretnénk megtudni, minek alapján válogatják ki, kiét nem adják le a választási bizottságnak?

3, Hogyan értesíti a Fidesz azokat a polgárokat – akiknek az ajánlószelvényét nem adták le – arról, hogy választói akaratukat nem közvetítik a választási bizottság felé, valamint felesleges időt és energiát pazaroltak saját szelvényük kitöltésével és a Fideszhez történő eljuttatásával.

Herényi Károly szerint ezekre a kérdésekre továbbra is várja az MDF a Fidesz válaszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik