Belföld

Művészeti díjakat adtak át Mácius 15 alkalmával

Administrator
Administrator

2010. 03. 13. 12:58

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából négy Kiváló, tizenhat Érdemes Művész díjat, illetve négy Magyar Köztársaság Babérkoszorúja elismerést adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton Budapesten.

A díjazottakat köszöntő beszédében a kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a művészeti díjak különleges szerepet töltenek be a kulturális közéletben, hiszen közös szándék alapján nevezik meg azokat, akiket egy-egy évben elismernek. “A kor- és pályatársak, a kollégák, tehát a szakma jelöli a kitüntetésre érdemeseket, a kormány, a mindenkori kormány, csak egyik résztvevője a döntéshozatalnak” – mondta a miniszter.

Ezekkel a díjjakkal – fűzte hozzá – hagyomány teremtődött, amely a színvonalban fejeződik ki. A tehetség szükséges, de nem elegendő a kiemelkedéshez, odaadás és szorgalom is kell. E tekintetben is a neves elődök sora ad rangot az elismeréseknek – jegyezte meg, kiemelve, hogy válság idején bölcs előrelátásról tesz tanúságot az, aki belátja, a XXI. század hajtóereje az oktatás, a kultúra, a tudomány és az innováció.

A díjazottak közül Erdei Péter karnagy külföldi útja miatt később veszi át a kitüntetést, Szikora Tamás festőművészt, Türk Péter képzőművészt pedig egészségi állapota miatt családja képviselte.

A díjak átadása után Molnár Csaba pohárköszöntőjében arról beszélt, nem véletlen, hogy ezeket a díjakat az 1848-as forradalom kitörése évfordulójakor nyújtják át. “Nincs sorsfordító pillanat a történelemben, amit ne előzött volna meg valamilyen nagy művészi teljesítmény. A reformkori művészeket is megihlették a megújulás eseményei, és felelősséggel alkottak” – mondta a kancelláriaminiszter, aki erre a ma is érvényes művészi felelősségre és a hozzá kapcsolódó teljesítményre emelte poharát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.