Belföld

Hiller: „A Bologna-folyamat előnyös Magyarországnak”

Magyarország és a magyar felsőoktatás számára a Bologna-folyamat lényegesen több előnyt hoz, mint amennyi problémát – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön, a 10. jubileumi Bologna-konferencián, amelyet Bécs és Budapest közösen rendez.

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarországon 2000 és 2009 között teremtették meg a Bologna-folyamat jogszabályi hátterét. Úgy vélekedett, ha egy tízes skálán kellene értékelni az országok felkészültségét, akkor Magyarország hét pontot kapna.

Mint rámutatott, a Bologna-folyamat legfontosabb célja a hallgatói mobilitás. Jelenleg 25 ezer magyar diák tanul külföldön, ez az összes hallgatói létszám két százaléka. Hiller István szerint az elkövetkezendő évtizedben meg kell ötszörözni ezt a számot.

Az oktatási és kulturális miniszter a Bologna-folyamat és a munkaerőpiac kapcsolatáról szólva kiemelte: „A felelősség abban áll, hogy a diploma használható-e a munkaerőpiacon. Nem igazolódtak be azon korábbi félelmek miszerint a BA diplomával nem lehet elhelyezkedni”.

A Bologna Miniszteri Konferencia második ülésszaka pénteken folytatódik Bécsben, az Imperial Palace Congress Centerben. A konferencia hivatalosan a Budapest-bécsi Nyilatkozat kiadásával ér véget. A következő miniszteri találkozó 2012. április 26-27-én lesz Bukarestben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik