Belföld

Nem lesz influenzajárvány tavasszal

Bár a világ túl van a pandémia csúcsán, a H1N1-járvánnyal szembeni intézkedéseket továbbra is a legmagasabb, hatos fokozaton tartják. A szakemberek nem számítanak tavaszi influenzajárványra, a veszélyeztetettek oltása azonban továbbra is fontos. Egyedi, akár súlyos esetek ugyanis továbbra is előfordulhatnak.

Oroszi Beatrix epidemiológus szerdán kifejtette: még korai kijelenteni, hogy a világ túl van a pandémia csúcsán. Készülünk a következő járványhullámra. Hozzátette ugyanakkor, hogy szórványos megbetegedések előfordulhatnak, így továbbra is hasznos az oltást. „A járvány csúcsán Európa legtöbb országa túl van, de nincs túl a pandémián” – fogalmazott Oroszi Beatrix. Tavaszi-nyári pandémiás járványra nem számítanak, de egyedi esetek, akár súlyos lefolyású megbetegedésre is számolni kell.

Nyugat-Európában enyhe lefolyású volt

A szakértő szerint a H1N1 valóban világjárvány, bár Nyugat-Európában viszonylag enyhe lefolyású volt a pandémia, Afrikában, Ázsiában és Kelet-Európában az aktivitási szint még mindig magas, a készültségi fokozatot így világszerte még mindig a legmagasabb, hatos szinten tartják. Bár még nem zárultak le az értékelések, Oroszi Beatrix szerint azonban az egyértelmű, hogy nemzetközi összefogással lehet a leghatékonyabban küzdeni. Hozzátette: a felkészülési tervek is fontos mankót adnak, de nagyfokú rugalmasságra is szükség van. Kihangsúlyozta: a védőoltások hatásosak. A logisztikára és a kommunikációra viszont nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy amikor szükség van rá, valóban rendelkezésre is álljon a vakcina.

Falus András országos tiszti főorvos a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt héten 11 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez a járványküszöb alatt van. Jelenleg stagnál, ez a szint magasabb, mint amikor nincs járvány, de lényegesen alacsonyabb, mint a járvány idején.

Még mindig életekért küzdenek

Hozzátette: tavasszal idén nem számítanak influenzajárványra, náthás megbetegedésekre azonban igen. „Ez azért van, mert a járványügyi intézkedések fellazultak most, ami elősegíti a nátha terjedését”. Az adatokat ismertetve Falus András kifejtette: az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók egy százaléka került kórházba, az ő 11 százalékuk intenzív osztályra került, kétharmaduknál, 393-an gépi lélegeztetésre szorultak, és összesen 130 beteg hunyt el eddig. Jelenleg is többek életéért küzdenek az orvosok. Még mindig súlyos megbetegedéseket okoz az influenza. Még mindig szükséges az oltás, főleg az állapotos nőknek, cukor és szívbetegeknek, asztmásoknak. Náluk a legveszélyesebb, hogy életveszélyes állapotba kerülnek.

Falus Ferenc elmondta, hogy a háziorvosok még mindig oltanak, ám most már első sorban a veszélyeztetettek védőoltására kell helyezni a hangsúlyt. Emlékeztetett: átoltottságban a világon az első 10-ben vagyunk. Az első járványhullám előtt 20 százalékos átoltottságot értünk el, amivel a világon az elsők között voltunk. Az ország lakosságának átoltottsága jelenleg 30 százalékos. De a megrendelt és felhasznált oltóanyag arányában is világelsők vagyunk: körülbelül négymillió ampullából összesen 800 ezer maradt meg, ezeket jelenleg is folyamatosan használják fel.

Szerinte a következő járványra való felkészülésnél nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy az előző járványra készüljenek: a világ epidemiológiai elemzéseit ezért nagyon kell figyelni. Emlékeztetett: Mexikóban például a pánik sokkal több kárt okozott, mint maga a járvány. Úgy véli, Magyarország jól került ki ebből a mérsékelt világjárványból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik