Belföld

Egyre kevésbé valószínű a Fidesz kétharmada

Orbán Viktor nem engedheti meg, hogy ne üssön oda Jobbiknak, mert eddigi hallgatásával átengedte a terepet a szélsőségeseknek.

Az atv.hu-nak adott interjúban a politológus azt mondta, a Fidesz követhetné Sarkozy francia elnök példáját, aki közölte: a szélsőjobbra szavazó települések nem kapnak pénzt az uniós támogatásból.

Lengyel László közölte, hogy meg kell különböztetni a Fidesz nevű egyszemélyes pártot, ami Orbán Viktor, és a vezetőket, valamint az óriási választói kört. Szerinte jelenleg most ugyanaz történik, mint 1994 és 1995 között a Fidesz és az SZDSZ között. Apák és fiúk közötti harccá változott a kapcsolat olyan emberek között, akik évek óta egy politikai mozgalomban mozogtak, és ez hirtelen szétválást eredményezett.

A politológus szerint a szélsőségesek megtűrésének doktrínáját el kell vetnie Orbánnak, mert kiderült, hogy a Jobbikkal kormányozni nem lehet és nem is szabad. A Fidesznek a francia elnök példáját kellene követnie, aki 2007-ben közölte, ha ő lesz az elnök, a kormány egyetlen eurocentet sem fog adni azoknak a városoknak, akik a szélsőjobbra szavaztak.

Lengyel az interjúban az MDF-SZDSZ egymásra találását tragikomédiának nevezi és Bokros Lajost személyesen borzasztóan sajnálja. Szerinte a miniszterelnök-jelölt egy valódi komoly ember, és most bohócot csinálnak belőle. A két pártot a múltjuk miatt sajnálom, tisztességes rendes pártok voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik