Belföld

Újként adták el a régi hídelemeket

Fiktív számlázáson kapták a MÁV Hídépítő volt alkalmazottait. Több százmilliós kárt okozhattak a cégnek. Hat embert állítottak elő, közülük négyen őrizetben vannak.

A rendőrség az ügyben 2006 augusztusa óta nyomoz a MÁV Zrt. feljelentése nyomán, amely szerint a MÁV Hídépítő Kft. – amely egyébként a MÁV Zrt. száz százalékos tulajdonában van – 2004. évre kimutatott 900 millió forintos vesztesége mögött a cég vezetőinek hűtlen kezelést megalapozó döntései állnak. Ennek kapcsán a rendőrök kedd reggel hat embert állítottak elő a MÁV Hídépítő Kft. volt alkalmazottai közül hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozók több szabálytalanságra bukkantak az ügy kapcsán. Több ezer oldalnyi iratanyagot tanulmányoztak át, ekkor merült fel a gyanú, hogy a cég fiktív számlázást folytatott. Többek közt fény derült arra is, hogy a kft. több ideiglenes hídelem legyártására kapott megrendelést, ehelyett azonban a régieket festették át és számlázták le úgy, mintha újak lennének.

A több száz oldalas igazságügyi mérnöki szakértői vélemény 2009. szeptemberében készült el, ez alapján gyanúsították meg a kedden előállított hat embert. Közülük négyet őrizetbe vettek a nyomozók, és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásukra is. Mint kiderült, a bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány meghaladja a 207 millió forintot. A gyanúsítottak ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja azt is, hogy történt-e más bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik