Belföld

Távol maradnak a fiatalok a választástól?

Az első szavazók túlnyomó többségét egyáltalán nem érdekli a politika, és sokan úgy vélik, felesleges részt venniük a szavazáson - írja az FN.hu.

A fiatalok érdeklődése igen alacsony a politika iránt, 60 százalékukat nem vagy egyáltalán nem érdekli a politika, 30 százalékuk érdeklődik, de csak közepes intenzitással, és mindössze 9 százalék esetében vehető észre komolyabb aktivitás. Ez áll az Ifjúság 2008 gyorsjelentésében.

A jelenség nem kizárólag magyar tulajdonság Csákó Mihály ifjúságkutató szerint. Más országokban is megfigyelték, hogy a fiatalok gondolatai elsősorban nem a politika körül forognak. Ilyen korban számos más személyes probléma – például a szakirányú tanulmányok, a pályakezdés, a leválás a szülőkről és nem utolsó sorban a párkapcsolat) jobban foglalkoztatja őket.

Bauer Béla szociológus szerint a fiatalok azért nem tájékozottak, mert azt hiszik, nincs beleszólásuk a politikába sem helyi, sem országos szinten. Ráadásul szerintük a mai politikának sincs szüksége sem a véleményükre, sem a gondolataikra. Kiábrándultak a politikából, ezért sokan szavazni sem szeretnének elmenni.

A szakértő elmondta: ahhoz, hogy ne ez a kép éljen az ifjúság fejében, az oktatásban kellene változásokat bevezetni. Egyetért ezzel Csákó Mihály is, aki saját kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a középiskolai tanulók több mint negyede nem tekinti saját iskoláját politikai ismeretforrásként.

Az FN.hu által megkérdezett ifjú voksolók a miniszterelnököt ugyan meg tudták nevezni, a képviselőjelöltjeiket viszont már nem. A fiatalok aránya egyébként a Jobbik támogatói között a legmagasabb.

Ajánlott link:

Kihagyják a választást a fiatalok (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik