Belföld

Milliárdos bírságot kaphat a MÁV

A MÁV vezérkara már előre számolt a büntetéssel.

A Közbeszerzések Tanácsának elnöke jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a MÁV milliárdos flottatendere ügyében – írja az Index. A vasút mintegy ezer autót használ csaknem egy éve, jogsértően. A Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárást megindította.

Noha a közlekedési tárca korábban azt állította, hogy a közbeszerzés a MÁV felelőssége, de mint később kiderült, ez nem volt igaz. Az Index birtokába került egy igazgatósági ülés jegyzőkönyve. Ezen az ülésen Heinczinger István akkori vezérigazgató azt mondta, hogy a szerződésmódosítás nem társasági, hanem tulajdonosi, tehát miniszteri hatáskör. Ezen az ülésen Hónig Péter miniszter a helyzetet “jogszerűtlen, de mindkét félnek megfelelő állapotnak” nevezte.

A MÁV vezérkara egyébként tisztában volt azzal is, hogy a társaság komoly büntetést kaphat. Az Index által idézett ülésén az is elhangzott, hogy “a Közbeszerzési Döntőbizottság szép kis bírságot rakhat a társaság nyakába”. Azt is megbecsülték, hogy mekkorát: mivel a bírság a beszerzés értékének 30 százaléka is lehet, a büntetés elérheti a milliárdos nagyságrendet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik