Belföld

A kutatók megadóztatnák az üdítőket és a pizzát

Az egészségtelen ételek megadóztatását támogatják amerikai kutatók egy 22 éven át tartó követéses vizsgálat eredménye alapján.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban hétfőn jelent meg az a tanulmány, amely szerint a cukros üdítőkre és a pizzára kivetett 18 százalékos adó hatására annyival csökkenne az amerikaiak kalória-bevitele, hogy évente akár 2 kilogrammal is alacsonyabb lehetne az átlagos testsúly.

A túlsúly és az elhízás járványszerű méreteket öltött az Egyesült Államokban, hiszen a legutóbbi felmérések szerint az amerikaiak kétharmada e két csoport valamelyikébe tartozik.

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai Kiyah Duffey vezetésével 5115 18-30 éves felnőtt étrendjére és egészségére vonatkozó adatokat elemeztek. A követéses vizsgálat 1985 és 2006 között tartott.

Az adatokat az élelmiszerárakkal összevetve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy húsz év alatt az árak 10 százalékos emelkedésével együtt járt az üdítőkkel bevitt kalória 10 százalékos, valamint a pizzával bevitt kalória 12 százalékos csökkenése. A kutatók úgy vélik, hogy egy 18 százalékos adó következményeként naponta 56 kalóriával kevesebbet fogyasztanának az amerikaiak üdítőből és pizzából.

Ettől eltérő eredményre jutott egy másik kutatócsoport a szintén egészségtelen, sós termékek megadóztatásával kapcsolatban. Crystal Smith-Spangler és munkacsoportja azt nézte meg, hogy miként alakulna a sócsökkentés az élelmiszeripar közreműködésével, megegyezés alapján, illetve akkor, ha ezt sóadó bevezetésével igyekeznének kikényszeríteni. Eredményeik szerint az élelmiszeripar együttműködésével az egészségügyi vezetés az amerikaiak sófogyasztását 9,5 százalékkal csökkenthetné, ami a 40-85 éves emberek körében 513 885 szélütést és 480 385 szívinfarktust előzne meg. Modellszámításaik szerint a sóadó bevezetése az ország területén élők sófogyasztását csak hat százalékkal mérsékelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik