Belföld

Albérlet is fizethető krízisalapból

A kormány újabb ötszázmillió forintot csoportosít át a krízisalapba, amelyből március 18-tól már albérletfizetésre is kérhetnek támogatást a válság miatt otthonukat elveszítők - közölte a kormányszóvivő.

A kormány döntött a kríziskezelő program forrásainak megemeléséről: további 500 millió forintot csoportosít át a költségvetés tartalékából az induláskor nyújtott 1 milliárd forint mellé. Mint mondta, az átcsoportosításra egyrészt azért van szükség, mert a kabinet nemrégiben meghosszabbította a nehéz helyzetbe került családoknak gyors és vissza nem térítendő támogatást biztosító kríziskezelő program idejét, így április 30-ig még be lehet nyújtani támogatási kérelmet – mondta Szollár Domokos.

A megemelt források továbbá egy új támogatási jogcím bevezetését is lehetővé teszik, március 18-tól albérlet-támogatást igényelhetnek azon kiskorú gyermeket nevelő családok is, amelyek a válság következtében – 2008. szeptember 30-át követően – elveszítették otthonukat. Erre a célra az 500 millió forintos többletforrásból 250 millió forintot különít el a kormány.

Ez az összeg nagyjából 800-850 kiskorú gyermeket nevelő család legalább 6 hónapi, de legfeljebb 1 évi albérlet-támogatását teszi lehetővé, családonként legfeljebb 300 ezer forintig. Jelezte, ezen időszak alatt a családok lehetőséget kapnának, hogy – új lakást, lakhatási lehetőséget vagy megélhetést biztosító állást keresve – kilábaljanak a krízishelyzetből.

Az albérlet-támogatásra rendelkezésre álló 250 millió forintos alapról a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás a Budapesti Hajléktalanokért Közalapítvány dönt majd. Vagyis a kérelmek a közalapítványhoz érkeznek be, és a csatolt dokumentumok alapján a szervezet dönt a támogatás odaítéléséről. A támogatást havi részletekben folyósítja majd, illetve figyelemmel kíséri annak célzott felhasználását. A közalapítvány munkatársai szükség esetén segítséget nyújtanak az albérlet felkutatásában is.

Tavaly november 15-től már bővült egy új jogcímmel a kríziskezelő program: fix, 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás. Példaként említette, hogy kikapcsolták az áramot és a gázt, vagy nincs is vezetékes gázszolgáltatás.

A támogatást közvetlenül a szolgáltatónak utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből pedig lehetőség nyílik előre fizető kártyás mérőóra feltöltésére, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg a fogyasztónál. Ezekben az ügyekben eddig több mint 600 esetben ítéltek meg támogatást.

A 2009. augusztus 1-jével indult program keretében március 2-ig 118 780 kérelem érkezett; 108 225 beadvány támogatásáról született döntés, összesen több mint 4 milliárd Ft értékben, 106 265 ügyben pedig már a kifizetés is megtörtént. A rászorulók átlagosan 37-38 ezer forintot kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik