Belföld

Nyilvánosság Klub: Szabadítsuk ki az iratokat!

A civilek szerint nem ismerjük eléggé társadalmunk közelmúltjának mozgatóerőit, még a saját családjaink múlt századi történelmét sem.

Húsz éve a III. Köztársaság polgárai vagyunk, de ma sem ismerjük igazán a polgári jogaitól korábban megfosztott ország pártállami múltját – áll a Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete és az 1956-os Intézet Közalapítvány közleményében.

“Közösségeket alkotunk, mégsem ismerhetjük meg eléggé a társadalmunk közelmúltjának mozgatóerőit, még a saját családjaink múlt századi történelmét sem.” Mint írják: az 1944. december 21. és 1990. május 2. között keletkeztetett történelmi akták fontos állambiztonsági részeit megsemmisítették, másolataikat pedig -statusfogolyként – a jogállam titkosszolgálatainak tömlöcében tartják. Az 1989 őszétől, jó fél évtizeden keresztül, törvénytelenül likvidált akták egy része az elmúlt hónapokban előkerült – a titkosszolgálatok mágnesszalagjain. Szabadítsuk ki fogságukból a történeti iratokat! – áll a közleményben.

A két szervezet munkatársai egy akciót indítanak. Mint fogalmaznak: akinek fontos az iratok amnesztiája, március 15-én tűzzön Kossuth-címere avagy kokárdája mellé egy darabka magnószalagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik