Belföld

Nemzeti gyásszal emlékeznek a chilei áldozatokra

Háromnapos nemzeti gyász kezdődött Chilében vasárnap a február 27-i földrengés és cunami több száz halálos áldozatának emlékére.

A pusztító erejű, a Richter-skála szerint 8,8-as fokozatú földrengés következtében több százan haltak meg, az áldozatok közül 452-t már azonosították. Az emberi veszteségen túl mintegy félmillió lakás romba dőlt, hidak és utak roppantak össze és rongálódtak meg. A földrengést közel 150 erős utórengés követte Chilében.

Az ország nagyvárosaiban felvonták a nemzeti lobogót, a templomokban pedig gyászmisét tartottak az elhunytak lelki üdvéért.

Az országban lassan és fokozatosan helyreáll a rend. Az áramszolgáltatás már Chile 80 százalékán ismét működik, Concepción városban pedig 18 óráról 13-ra csökkentették az első napok fosztogatásai után elrendelt kijárási tilalom idejét. A rendőrség által megfenyegetett bűnösök elkezdték visszaszolgáltatni az ellopott háztartási eszközöket és bútorokat.

Chilét az 1990-es évek óta a gazdasági és a politikai stabilitás latin-amerikai mintaországának és követendő példának tekintik. Az ország több gazdasági szektorára, főleg a halászatra súlyos csapást mért a földrengés. A szökőár elsodorta a hajókat és a halászhálókat, tönkretette a tulajdonosokat.

Michelle Bachelet leköszönő államfő 14 ezer katonát vezényelt ki a fosztogatók ellen. Az intézkedést jól fogadta a lakosság, amely a Pinochet-diktatúra óta nem látott ennyi katonát egyszerre az utcákon. Bachelet megválasztott utódja, Sebastian Pinera március 11-én teszi le a hivatali esküt, s a multimilliomos új elnöknek gyorsan neki kell látnia az újjáépítés feladataihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik