Belföld

Szebb Jövőt!: a fiatalok körében már második a Jobbik

A 18 és 24 év közöttiek körében a párt kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint az MSZP.

Budapest, 2010. március 4., csütörtök (MTI) – A Forsense felmérése szerint a fiatalok körében a Jobbik támogatottsága mára meghaladta a szocialistákét, a 18 és 24 év közöttiek körében pedig a párt kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint az MSZP.

Tavaly januárban a Jobbik a teljes lakosságon belül 1 százalékos, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 3 százalékos támogatottsággal rendelkezett, ma azonban már 8 illetve 15 százalékos tábort tudhat maga mögött e két körben – állapítja meg az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közvélemény-kutatásában a Forsense.

A kutatásból kiderül, hogy a Jobbik szavazótáborának növekedése különösen a férfiak és a legfiatalabbak körében jelentős. A párt a 25 év alattiak táborában a Fidesznek is komoly vetélytársává vált a választások előtt, az MSZP pedig csak a 60 évnél idősebbeknél tapasztalt előnyével tud a teljes népességben a Jobbik elé kerülni.

Eközben alig több mint egy év alatt 7-ről 20 százalékra nőtt azok aránya, akik közel érzik magukhoz a Jobbikot, és 57 százalékról 44 százalékra csökkent azoké, akik úgy nyilatkoztak: maguktól távol állónak tartják a pártot.

A Forsense februári vizsgálata rámutat, hogy a Jobbik mai szavazóinak fele 2009 elején még bizonytalannak mondta magát, vagy eltitkolta preferenciáját. Támogatóinak 24 százaléka a Fidesztől érkezett, 12 százaléka pedig az MSZP-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik