Belföld

“A vérszívók most vért adnak a köznek”

Azért tiltakoznak, mert bérük tavaly 25-35 százalékkal csökkent.

A revizorok és pénzügyőrök tavaly nemcsak 13. havi bérüket veszítették el, hanem mozgóbérük egy részét is. A teljes jutalom akkor járt volna, ha túlteljesítik a költségvetés bevételi előirányzatait, erre azonban a gazdasági válság miatt nem volt esély.

Az adóigazgatásban dolgozók szakszervezetei azt szeretnék elérni, hogy a mintegy 22 ezer ember az elmaradt juttatások kompenzációjaként legalább egyhavi illetményt kapjon. Ez összesen mintegy 5 milliárd forintba kerülne.

A rendszerváltás óta ez lesz a magyar köztisztviselők első önálló demonstrációja. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete (ADOSZT) és a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete a demonstrációval szeretné kifejezni elégedetlenségét és pozícionálni magát az új kormányzás idejére.

A demonstráció Michalkó Péter, az ADOSZT elnöke szerint döntően a pénzügyminiszternek szól. Fel akarják hívni a figyelmét arra, hogy bánt velük. A tüntetők felállítanak egy vöröskeresztes sátrat is azzal a felirattal, hogy “a vérszívók most vért adnak a köznek”. Így akarják jelezni azt, hogy lehet nem szeretni az adóellenőröket, de tudni kell, nélkülük nem lehet megélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik