Belföld

Karadzic: „mítosz a srebrenicai mészárlás”

Mítosznak nevezte Radovan Karadzic, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori politikai vezetője kedden a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt a srebrenicai mészárlást.

Karadzic azt állította hétfőn folytatódott pere második tárgyalási napján, hogy túlzók a boszniai muzulmánok 1995. júliusi, Srebrenica környéki tömeges legyilkolásáról, a halálos áldozatokról szóló hírek. Szerinte 2-3 ezerre tehető az áldozatok száma, és az azóta tömegsírokból kihantolt többi holttestet máshonnan vitték oda.

Elmondta, hogy a boszniai muzulmán fegyveres csoportok támadásokat intéztek a szerbek ellen – többek között rálőttek egy szerb esküvő részvevőire és robbantást hajtottak végre egy szerb templomnál -, a boszniai szerbek csak erre reagálva léptek föl Srebrenicában és környékén, illetve a szarajevói ostromnál.

A Srebrenica körüli kelet-boszniai muzulmán enklávéban 1995 júliusában több mint 8 ezer boszniai muzulmán fiút és férfit gyilkoltak le szerb szabadcsapatok. A szökésben lévő Ratko Mladic mellett Karadzicot tartják a mészárlás fő felelősének.

Karadzic, Szarajevó 44 hónapon át tartó, vagy tízezer civil halálával járó ostromáról kijelentette, a muszlimok saját embereiket lőtték, hogy előidézzék a nyugati fegyveres beavatkozást, mindenekelőtt azt, hogy a NATO hadba lépjen az ő oldalukon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik