Belföld

Fővárosi Bíróság: Debreczeni nem sértett jogszabályt

Nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF Budapest V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket.

Debreczeni Józsefet a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága (oevb) marasztalta el, mert a testület szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat.

A jogszabály szerint ugyanis nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt “munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben”. Az oevb kötelezte Debreczeni Józsefet, semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött szelvényeket.

A másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azonban nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt helyeken gyűjtés, ezért megváltoztatta az oevb határozatát.

Az ügy felülvizsgálati kérelem folytán a Fővárosi Bíróság elé került. A bíróság vasárnap megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos, és helybenhagyta az FVB döntését. A Fővárosi Bíróság szerint a jogszabályok kizárják a munkaidőben és munkahelyen történő ajánlószelvény-gyűjtést, de a jogszabály megsértése csak abban az esetben állapítható meg, ha tényszerűen bizonyított, hogy tiltott helyen és időben gyűjtöttek ajánlást. Ezt pedig annak kell bizonyítania, aki a jogellenes ajánlószelvény-gyűjtésre hivatkozik.

A határozat indoklása szerint pedig a tájékoztató önmagában nem igazolja, hogy a jelölt részére ténylegesen gyűjtöttek ajánlószelvényt munkaidőben és munkahelyen.

A bíróság szerint az, hogy az említett választópolgár le is adta a szelvényét a honlap felhívásának megfelelően, még nem igazolja azt, hogy az ajánlószelvény leadása munkaidőben történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik