Belföld

Zuschlag is tudja, hogy bűnös

Elismerte Zuschlag János ügyvédje, hogy védence bűncselekményt követett el, de azt tagadta, hogy maffiamódszerekkel szerzett volna pénzt. A volt szocialista politikust csaknem két és fél éve helyezték előzetesbe. Az ügyész a múlt héten kemény büntetést kért Zuschlagra, akinek az ügyében márciusban várható elsőfokú ítélet.

A vádlottak által tanúsított magatartásminta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni – mondta múlt hét kedden az ügyész, aki szerint Zuschlag János és hét társa bűnszervezetet hozott létre az állami pénzek megszerzésére.

A védelem a február 9-i ügyészi vádakat a mai tárgyaláson túl erősnek találta. Az ügyvéd szerint Zuschlag csak azokat a módszereket alkalmazta, amit mindenki más. Kovács M. Gábor a bíróságon elismerte ugyan, hogy az expolitikus bűncselekményt követett el, de ettől még nem maffiózó, ahogy azt az ügyészség álltja.

Az ügyvéd szerint bebizonyosodott, hogy a perben szereplő civilszervezetek pályázaton nyert pénzeiből működtették a politikai baloldalhoz köthető ifjúsági szervezeteket.

Nem tudták, hogy bűncselekményt követnek el

Kovács M. Gábor úgy vélte, hogy akik részt vettek az egyesületeken keresztül történt pénzszerzésben, nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Mint hangsúlyozta: a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága hozzájárult ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el annak érdekében, hogy a Fiatal Baloldal finanszírozását biztosítsa.

A védő felidézte Zuschlag János feltáró vallomását, amelyben lényegében egy személyben tartotta magát bűnösnek. Védence részletes beismerő vallomást tett, amit a bíróságnak figyelembe kell venni. Hangsúlyozta, hogy Zuschlag János az okozott kárt szinte telje egészében megtérítette, ami nyomatékosan enyhítő körülmény.

Az ügyvéd kérte a bíróságot, hogy védencét a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény és az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja alól mentse fel.

Pénzhalászó civilek

Zuschlag is tudja, hogy bűnös 1

Az elmúlt években tízezer oldalnyi irat készült Zuschlagék ténykedéséről, amelyek az ügyészség szerint bizonyítják a súlyos vádakat. A vizsgálat 2005 nyarán kezdődött számviteli fegyelem megsértése miatt, de a botrány csak 2007 nyarán robbant. Ekkor derült ki, hogy az akkor még aktív szocialista politikushoz kapcsolható alapítványok nem tudnak elszámolni az államtól pályázat útján nyert pénzekkel.

Az ügyészség szerint az üzletszerűen elkövetett csalás lényege az volt, hogy a vádlottak fiktív civilszervezetekből álló hálózatot építettek, majd azok pályázatokon nyert pénzeiből működtették a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalmát. Kilenc fiktív civilszervezet 72 pályázata révén jutottak állami forrásokhoz, majd a pénzt törvénytelenül, a pályázattól eltérő célra használták fel.

A vádhatóság a dokumentumok birtokában bizonyítottnak látja, hogy Zuschlag János és hét társa bűnszervezetet hozott létre, ezért a volt kiskunhalasi politikusra kemény büntetés kiszabását kérte. Február 9-én az ügyész azt mondta, hogy az 5 és 20 év közötti fegyház felső harmadába eső büntetést tartana elfogadhatónak.

Kovács M. Gábor ügyvéd szerint „döbbenetesen súlyos” büntetést kért a vádhatóság a vádlottakra, a védencével szemben lényegében 12,5 év fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte, ami nem áll arányban az elkövetett bűncselekménnyel.

Bár a vádlottak anyagi haszonszerzését nem sikerült bizonyítani, az ügyészség szerint egyértelmű, hogy az érintettek bűnszervezetet alkotva követték el a csalásokat. Az ítélet szempontjából ez azért fontos, mert ilyen esetben a büntetési tételek a kétszeresére emelkedhetnek. Ha a bíró szerint Zuschlag bűnszervezetben követett el törvénysértést, akkor feltételesen sem bocsátható szabadlábra

A csaknem másfél éve zajló perben várhatóan március 31-én hoznak elsőfokú ítéletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik