Belföld

Korrupciógyanú a HM egyetemén

Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt tartott házkutatást a rendőrség a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában. Hogy pontosan mit kerestek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai arról nem beszél a hatóság. Több embert már gyanúsítottként hallgattak ki.

Katonai buszokkal és teherautókkal állták el a nemzetvédelmi egyetem központi épületének bejáratát, hogy a tucatnyi fotós és operatőr ne tudja megörökíteni, mi folyik az épületben. A biztonság kedvéért egy négy méter magas fekete fóliát is kifeszítettek.

Az újságírók hiába kérdezik az intézményből kijövő diákokat, dolgozókat, senki sem tud semmit.

Ami biztos, hogy délután rendőrök szállták meg a nemzetvédelmi egyetem rektori irodáit. A nyomozók egy korrupciógyanús ügy miatt kutatták át Szabó János szobáit, ahol állítólag iratokat foglaltak le.

A hirado.hu értesülése szerint a rektor azzal a kitalált történettel keresett meg egy csomagküldő céget, hogy “a rendőrség nyomoz ellenük, mert egyes alkalmazottaik fegyvereket és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a cég ebbe ne bukjon bele”. Az Index szerint a rektor a DHL csomagküldő céget kereshette meg egy
törvénytelen ajánlattal. A nol.hu értesülése alapján a rektor
megkísérelt ellenállni az őrizetbe vételére küldött kommandósoknak,
eközben könnyebben megsérült.

Az MTV úgy tudja, hogy a befolyással való üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát elkövetéssel, míg másik két embert bűnsegédlettel gyanúsítanak.

A HM cáfolta a Lánchíd Rádiónak azt az információját, amely szerint összefüggés lenne a BKV-nál folyó nyomozás és az egyetemnél tartott házkutatás között.

A Nemzetvédelmi Egyetem a Honvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tarozik. A tárcánál azt a tájékoztatást adták, hogy az ügy nincs összefüggésben sem az iskolával, sem pedig minisztériummal.

Az fn.hu-nak Nagy Kálmán ezredes, az intézmény kancellárja elmondta, hogy a rendőrök valóban kivonultak, de ennél többet nem árult el. Arra a sajtóhírre, hogy őrizetbe vették az egyetem rektorát csak annyit közölt, hogy mindez találgatás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy befolyással üzérkedés bűntette miatt több helyen, így a egyetem rektorának irodájában is volt házkutatást.
A rendőrség két személyt gyanúsítottként hallgatott ki, egy harmadiknál még folyik a házkutatás a befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban.

A kihallgatott gyanúsítottak egyikét őrizetbe vették, a másik szabadlábon védekezhet – olvasható a rendőrség honlapján megjelent közleményben.

Szociológus-katona a Zrínyi rektora

Prof. Dr. Szabó János nyugállományú dandártábornokot 1975-ben avatták tisztté. Ezután 1983 végéig a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán szolgált szakaszparancsnokként, majd a társadalomtudomány tanáraként. 1984-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia szociológia tanszékének oktatója, majd tanszékvezető. 1998-2001 között a Honvédelmi Minisztérium humán intézmény-rendszert felügyelő helyettes-államtitkára, majd a Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal főigazgatója. 2003 óta a ZMNE Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője, később az intézmény rektora.

“Eddigi hadügy-szociológiai kutatásaim, feldolgozó, elemző és ismeretterjesztő munkáim, valamint alkotói tevékenységem főként a hazai és külföldi haderők (védelmi szektorok) modernizációs folyamatának társadalmi, történeti és technikai összefüggései feltárására, valamint bemutatására koncentráltak” – írja az egyetem honlapjáról letölthető életrajzában Dr. Szabó János.

“Jelentős szerepet vállaltam abban, hogy a magyar hadtudomány váltani tudott a pártállami politikai dominancia eltűnésével, rövid idő alatt képes volt emancipációra, s mára elnyerte nemzetközi mércével mérhető produktivitását” – értékeli ugyanitt saját tevékenységét a nyugállományú dandártábornok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik