Belföld

Érdemes volt elbújnia a BKV-s vezetőnek?

Hetekig kereste a rendőrség a BKV volt informatikai igazgatóját. Csütörtökön kapták el Szegeden, de a bujkálásért külön nem kell bűnhődnie.

F. Zsolt elfogott BKV-s informatikai vezetőt december óta kereste a rendőrség. Elfogására csütörtök hajnalban került sor, az eset érdekessége, hogy azért mert a menekült, automatikusan nem jár súlyosabb büntetés.

Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az fn.hu-nak elmondta: önmagában, a törvény elől elmenekülni nem számít önálló bűncselekménynek. Így van ez a világ valamennyi országában. Mindennek abból a szempontból van jelentősége, hogy mint kiemelt minősítő körülmény, sokkal valószínűbb az előzetes letartóztatás elrendelésének lehetősége – mondta. A végső ítéletbe ez a körülmény nem számítható be.A rendőrségi közlésben csak F. Zs.-ként szereplő férfit 2009. december 4-e óta körözték. A BKV volt informatikai igazgatója ellen korábban országos, majd európai elfogató parancsot adtak ki.

F. Zs. megalapozottan gyanúsítható “gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett” vesztegetés bűntettével, amelynek büntetési tétele 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés.

A vesztegetési ügy tavaly december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik