Belföld

Fidesz: az egészségügy tönkretétele folytatódik

Azzal, hogy az egészségügyi kormányzat 1,7 milliárd forintot vont el a háziorvosoktól, és az ágazati dolgozók keresetkiegészítését a gyógyító-megelőző kasszából fizette ki, az egészségügyi rendszer további tönkretétele zajlik - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta, a háziorvosi kasszából történő 1,7 milliárd forintos elvonást az Egészségügyi Minisztérium azzal indokolta, hogy januártól csökkentek a munkáltatói adó- és járulékterhek, de – mint Pesti Imre felhívta a figyelmet – azt már nem vette figyelembe, hogy az egyéb költségek, mint az energia vagy az üzemanyag-árak, növekedtek.

A Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett, a kormányzat figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, hogy a háziorvosi praxisok vállalkozásban működnek, és az adójóváírás nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra. Így nemhogy jobb, de rosszabb pozícióba kerülnek, mint az elmúlt években – hangsúlyozta.

Pesti Imre szerint komolytalan az a kormányzati kommunikáció, hogy az alapellátó orvosoknak az év második felében valamennyit visszajuttatnak a most elvont pénzből.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók keresetkiegészítéséről szólva azt mondta, ezt a pluszjövedelmet eddig a központi költségvetésből fedezte a kormányzat, ám a 13. havi fizetés helyébe lépő jövedelempótlást az ágazati költségvetés gyógyító-megelőző kasszájából fizették ki. Ez tulajdonképpen azt jelenti – mondta Pesti Imre -, hogy a betegellátásra szánt forrásokat csorbították meg.

A politikus szerint ez nagyságrendileg 10 milliárd forintot jelent, tehát a korábban az ágazatnak ígért összesen 38 milliárd forintos többlethez képest már 16 milliárddal kell kevesebbel számolni, hiszen a kórházaknak szánt 6 milliárd forintot is “elvették” az idei költségvetés terhére. “Ami megmarad, az csepp a tengerben” – tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: ez a két intézkedés durva beavatkozás a rendszerbe, amely ellehetetleníti az ágazatot, és veszélyezteti a betegellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik