Belföld

Leállították az oltást Kanadában

A WHO folyamatosan figyeli az oltások mellékhatásait, ám 95 százalékban kiderül: az esetleges láznak nincs köze a vakcinához. Kanadában leállították az oltást, mert allergiás reakciót okozott. A magyar vakcina világviszonylatban is jó minőségű.

Átmenetileg leállítják az oltást Kanada egyik tartományában, mert a vakcina 20 ezer páciensnél allergiás reakciót váltott ki. Jelenleg vizsgálják, hogy a GlaxoSmithKline által gyártott és Kanadába szállított mintegy 100 ezer oltóanyaggal mi lehetett a probléma – mondta lapunk kérdésére Pusztai Zsófia.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője az FN.hu-val közölte: folyamatosan kapják a visszajelzéseket az esetleges mellékhatásokról: a bőrpírről, lázról. Valamennyi ilyen esetet kivizsgálnak az adott országban, majd a WHO-nak továbbítják az eredményt. Pusztai Zsófia hangsúlyozta: eddig körülbelül 63 millió oltást adtak be világszerte, az esetleges mellékhatások 95 százalékáról pedig kiderült, hogy nincs köze az oltáshoz. Gyakori az is, hogy már lappangó betegségbe „oltanak bele”, azaz a páciens már beteg volt, még mielőtt a védettséget megkaphatná.

A WHO irodavezetője szerint egyébként a magyar védőoltás nagyon jó a mellékhatásokat tekintve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik