Belföld

A többség továbbra sem oltatná be magát

Egy friss felmérés szerint az új influenzavírus elleni vakcinát továbbra sem szeretné beadatni magának a magyarok többsége. Politikai kérdés lett az oltás.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint alig növekszik azoknak a száma, akik azt tervezik, hogy beoltatják magukat az új influenzavírus ellen. A két héttel korábbi közvélemény-kutatáshoz képest 13-ról csupán 18 százalékra emelkedett azok száma, akik igénybe vennék a vakcinát.

Október 30-án, az akkori kutatásban részt vevők 73 százaléka válaszolt nemmel arra, hogy beoltatja-e magát, november 13-án már csak 57 százalékuk utasította el a megelőző injekciót. A megkérdezettek közül minden tízedik ember már beoltatta magát.

Legnagyobb arányban egyébként a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Jobbikkal szimpatizálók (73 százalék). Az előző felmérésben még a Fidesz választói mondtak nemet leginkább a vakcinára. A legnagyobb ellenzéki párt szavazótáborának akkor 78 százaléka nem bízott az oltóanyagban, mára ez 61-re változott.

Azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben – százból huszonegyen – jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. A korábbi felmérés szerint 27 százalékuk gondolta így.

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek legnagyobb részénél nem játszik szerepet, hogy az egészségüggyel foglalkozó politikusok támogatták az oltást, és több képviselő is beoltatta magát.

A felmérésben résztvevők közül minden ötödik általában elutasítja a védőoltásokat, és tizenhét százalék gondolja úgy, hogy nem kapja majd el a H1N1 vírust.

Az október 30-ai felmérés alapján a válaszadók 58, a november 13-ai kutatás adatai szerint pedig 60 százaléka hallott a H1N1-el összefüggésbe hozott halálesetekről, súlyos szövődményekről.

A megkérdezettek több mint fele válaszolta azt, hogy maga döntött a kérdésben, nem hagyta magát befolyásolni, 47 százalékuk szerint pedig a pro és kontra érvek mögött inkább politikai álláspontok húzódnak meg.

Az MTV Szólás Szabadsága című műsora megbízásából készült felmérésben október 30-án és november 13-án is 500 embert kérdeztek meg telefonon. A megkérdezettek a magyarországi 18 év feletti felnőtt lakosságot reprezentálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik