Belföld

Nem keresik tovább a hegymászókat

Gyalogosan nem kutatnak tovább Kínában az eltűnt magyar hegymászók után, ha az időjárás engedi, helikopterrel még keresik a nyomokat.

Mécs László, magyar alpinista, és Kuo Csie, kínai társa vasárnap délelőtt kereste tovább az októberben eltűnt magyar hegymászókat, de az időjárás rosszra fordulása miatt délután három óra előtt visszatértek a bázisra.

A magyar alpinista visszatérése után úgy nyilatkozott, hogy a terep nem könnyű, és a jelen körülmények között nem látja esélyét annak, hogy a négy magyar életben van. Ugyanakkor kérik a kínai hatóságokat, hogy amint az idő megengedi, kíséreljék meg a helikopteres felderítést, a nyomok további keresését.

Vasárnap ismét összeült az eltűntek után kutató teljes szakmai stáb és megvitatták a kialakult helyzetet, és megállapodtak, hogy a gyalogos keresést nem folytatják.

Liu Fengnek, a mentés irányítójának véleménye szerint alvás közben, vagy útközben érhette a magyarokat az a jégomlás, aminek során október 22-én, vagy 23-án mintegy 200 méterről hatalmas sziklákhoz hasonló jégtömbök zuhantak le. Valamennyi körülményt elemezve a kínai szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az a jégtömeg temette maga alá a négy magyar hegymászót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik