Belföld

Elhunyt a szerb ortodox egyház feje

Vasárnap délelőtt elhunyt Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyházfő.

Egész Szerbiában megkondultak a harangok a pátriárka halálhírére. Boris Tadic szerb elnök az egész nemzetet összetartó személyiségként méltatta az elhunytat.

Pavle, Gojko Stojcevic néven egy ma Horvátországhoz tartozó kelet-szlavóniai kis faluban született, és 76 éves korában, 1990-ben került a jelentős befolyással rendelkező szerb ortodox egyház élére. Előtte 33 éven át volt a Koszovót is magába foglaló raska-prizreni egyházmegyét irányító püspök.

Az egyházfő bírálói szemére vetik, hogy nem fékezte meg a horvátokkal és a bosnyákokkal szembeni szerb nacionalizmust szító keményvonalas püspököket és papokat, akik között voltak, akik nyilvánosan megáldották azokat a félkatonai alakulatokat, amelyek tagjai háborús bűntetteket követtek el Horvátországban és Boszniában. Vannak olyan feltételezések is, melyek szerint a szerb ortodox egyházon belül egyesek segítették a szökésben a háborús bűncselekmények miatt körözött volt boszniai szerb vezetőket, köztük állítólag Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt is.

Pavle hivatalosan haláláig állt a Szerb ortodox egyház élén, de betegsége miatt 2008 óta Amfilohije püspök helyettesítette.

A pátriárka utódját titkos szavazáson választja meg a szerb ortodox egyház püspökeinek gyűlése; a konklávén a 40 püspök legalább kétharmadának jelen kell lennie. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az utód, igaz, Amfilohije püspök a poszt első számú várományosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik