Belföld

Drága az afganisztáni csapaterősítés

Afganisztánban minden amerikai katona évente egymillió dollárba kerül. Az Egyesült Államok vezetése további 40 ezer főt állomásoztatna a térségben.

A The New York Times számításai szerint egymillió dollárt költ az USA minden egyes Afganisztánban harcoló katonájára. Az újság rámutatott, hogy Barack Obama elnök alapvetően katonai döntést fog hozni, amikor elhatározza a csapaterősítést, a több tízezer újabb katona odavezénylésének azonban komoly költségvetési vonzata van.

A legfrissebb becslések szerint további 40 ezer katona Afganisztánba küldése 40-54 milliárd dollárba kerülne. A Fehér Ház úgy számol, hogy egy Afganisztánban állomásozó katona nagyjából egymilliárd dollárba kerül évente.

Így egy mérsékelt afganisztáni csapaterősítés is semmissé teheti azt a megtakarítást, amelyet a 2010-re tervezett iraki csapatkivonástól várnak.

Az Egyesült Államok védelmi költségvetése elérheti a 734 milliárd dollárt, ez 10 százalékkal haladná meg a Bush-kormány alatti legnagyobb, 667 milliárd dolláros éves katonai büdzsét.

A The New York Times megállapítja, hogy a katonai kiadások nagyarányú növekedése problémát jelenthet Obamának, aki épp egy roppant drága egészségügyi reformtervet akar elfogadtatni. A gondokat az is tetézheti, hogy az USA minden korábbinál nagyobb államháztartási hiánnyal küzd.

Kevesebb katona Afganisztánba küldése természetesen kisebb költséggel járna, de korlátozottabbak lennének a haderő lehetőségei. Ha Obama 30 ezer katonát irányítana az ázsiai országba, az csak 25-30 milliárd dollárba kerülne, azonban behatárolt lenne a csapatok működési területe. Ha csak 20 ezer újabb katonát vezényelnének Afganisztánba, ennek a költsége 20-21 milliárd dollár lenne, a kontingens legfőbb teljesíthető küldetése viszont csak az afgán biztonsági erők képzésének bővítése lenne – írja a lap.

Az afganisztáni költségeket növelő tényező az aknabiztos csapatszállító harcjárművek biztosítása, valamint a különlegesen nehéz, hegyvidéki terep, ahol 400 dollárba is belekerülhet egy gallon üzemanyag eljuttatása a csapatokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik