Belföld

Nem törvényszerű a foghullás

Magyarországon népbetegség az ínysorvadás, ami a fogak elvesztéséhez vezet. A szakemberek szerint azonban ez a betegség gyógyítható, és helyes szájápolással, jobb táplálkozással, valamint a fogorvos rendszeres felkeresésével akár életünk végéig megtarthatjuk a fogainkat.

A fogágybetegség, amely a köztudatban ínysorvadásként ismert, és hosszú távon fogaink elvesztését okozhatja, az egész világon népbetegségnek számít. Megdöbbentő tény, hogy a magyar lakosság 80 százalékánál megelőzhető lenne, ha rendszeresen ápolnák fogaikat és fogorvoshoz járnának. A Gera István paradontológus szerint Svédországgal, Norvégiával és Észak-Amerikával ellentétben nálunk a megelőzés még gyerekcipőben jár.

Nem az ínyünk sorvad

„Az ínysorvadás elnevezés azért helytelen, mert ez valójában a fogágy bakteriális lepedék által okozott gyulladását jelenti, amely az ínyszélen kezdődik” – mondta Gera István az FN.hu-nak.

Hozzátette: „Ha nem kezelik idejében, tasakok alakulnak ki, amelyet a beteg már egyáltalán nem tud tisztán tartani, így a gyulladás tovább terjed a fog rögzítő szöveteire, majd magára a csontra. Ennek következtében a csont lebomlik és a fogak meglazulnak” – figyelmeztet a szakember. A lakosság 10-20 százaléka számít a legveszélyeztetettebbnek, ám közülük sokan csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor már komoly a baj.

A dohányzás és a stressz is felelős lehet

A kiváltóokokkal kapcsolatban a paradontológus elmondta, hogy a száj a leggazdagabb baktériumokban, a feltételek tehát adottak a megbetegedésekhez. Ha nem távolítják el rendszeresen a fogakra tapadó baktériummal teli lepedéket, a nyálból kiváló sókristályokból fogkövek képződhetnek, amelyektől csak orvos segítségével lehet megszabadulni. Ezek gyakran gyulladásban tartják az ínyt.

Bár ma már egyre hatékonyabbak a fogápolási segédeszközök, még ezekkel sem lehet százszázalékos eredményt elérni. Ezért tanácsos félévente fogorvoshoz járni. Az ínybetegségek lefolyása azonban egyénenként változó lehet. Vannak akik teljesen ellenállók, és csak ínygyulladásban szenvednek. Másoknál viszont az örökletes tényezők mellett a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az immunrendszer betegségei, illetve az egészségtelen életmód (nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, stressz, rossz szájhigiénia) is előidézhetik.

A megelőzés olcsóbb lenne

Gera István szerint az ínygyulladás teljesen gyógyítható, a csontromlást ellenben már csak megállítani lehet. A hozzá forduló betegeket első lépésben megszabadítja a fogkövektől és hasznos tanácsokkal látja el a helyes fogápolásról. Tapasztalatai szerint sok fogorvos éppen ezt nem végzi el rendesen, pedig a szájhigiénia helyreállításával súlyosabb elváltozásokat is el lehetne kerülni.

Csontkárosodás esetén műtét válik szükségessé, a menthetetlen fogakat pedig pótolni kell. Ez utóbbi igen költséges, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja. Az ára 600 ezertől egészen 1 millió forintig terjedhet attól függően, hogy valaki a híd betétele vagy a fogbeültetés mellett dönt. A megelőzés lenne a legolcsóbb, mivel az ellenőrző vizsgálat sok magánrendelőben is ingyenes. A fogkő eltávolításáért az állami rendelőkben egyáltalán nem kell fizetni, de a magánorvosoknál sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Olcsóbbak a magyar fogorvosok

Sajgó Pál fogszakorvos is azon az állásponton van, hogy a fogágybetegség megfelelő szájápolás mellett is kialakulhat, amelyben a genetika mellett a civilizációs ártalmak is nagy szerepet játszanak.

„A fogágybetegségek nemcsak hazánkban, hanem világviszonylatban is népbetegségnek számítanak, amelyekért az életmódunk is felelős lehet. A modern világban az emberek túl sok puhára főzött és cukros ételt esznek, amelyek fogromláshoz és ínybetegségek kialakulásához vezetnek. A gyümölcsök és a zöldségfélék fogyasztása ellenben nemcsak az egészségmegőrzésben segítene, hanem a rágóizmokat is edzésben tartaná” – mondta az FN.hu-nak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hazánkban – szemben a környező országokkal –, még mindig kedvezőbbek a fogorvosi tarifák. Sok esetben a rossz szájhigiénia a betegségek oka, amely helyreállítása nem jár nagy kiadásokkal.

Becsapnak a reklámok

Sajgó Pál szerint a fogkrémreklámok is azt a tudatot erősítik az emberekben, hogy önállóan, fogorvosok segítsége nélkül meggyógyíthatják magukat. Ezek a termékek tartalmazhatnak ugyan gyógyhatású anyagokat, ám a fogak csak rendszeresen, szakember segítségével tisztíttathatók meg úgy, hogy az elvesztésükhöz vezető negatív folyamatok – még kilazult, mozgatható fogaknál is – idejében megállíthatók legyenek. Többségüket akár élethosszig meg lehetne tartani. Bizonyos eseteknél szájfertőtlenítő szerek és gyógyszerek alkalmazását is javasolja Sajgó Pál. Ha a fogak mozgathatósága mindezek ellenére nem szűnik meg, sínek segítségével lehet rögzíteni.

A napi szintű fogápoláshoz a szakember ritka, félkemény sörtéjű fogkefe használatát ajánlja. Ezt is érdemes azonban kéthavonta lecserélni, mert az elhajlott sörtéi felsérthetik az ínyt. A fogselyem és a szájzuhany is segíthet a tisztításban. Ezek helyes használatához a fogorvos nyújthat segítséget, ellenkező esetben többet árthatunk vele, mint amennyit használunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik