Belföld

Oltás: egymás ellen fordult a szakma

Az orvosok és a hivatalos szervek között is eltérő vélemények alakultak ki a terhes nők H1N1 influenza elleni védőoltásával kapcsolatban. Az Országos Epidemológiai Központ vezetője nem tanácsolja, míg az ÁNTSZ az „egyéni kockázatok feltárására" hívja fel a doktorokat.

Ami biztosnak tűnik, hogy a sertésinfluenza-vírus kifejezetten veszélyes a várandósokra nézve. A nemzetközi adatok szerint 28 állapotos nő halálát okozta közvetetten a vírus, míg másik száz esetben súlyos betegségeket okozott, és kórházi kezeléssel járt. Az FN.hu által megkérdezett háziorvosokat is megosztja a várandós nők számára adandó H1N1-vírus elleni oltás.

A lapunknak nyilatkozó orvosok nem szívesen oltanának be terhes nőket. Nagy Mária háziorvos például nem olt várandós nőket sem az új vakcinával sem a régivel, bár a szakmai kollégium álláspontját nem ismeri a kérdésben.

Kollégája, Katona Piroska viszont épp a szakmai kollégium álláspontját követi, mely szerint nem oltanak a terhesség első trimeszterében levő anyukákat, a második-harmadik trimeszterben is csak akkor, ha elkerülhetetlen. Elmondása szerint a rendelőjükben sokan érdeklődnek az oltás iránt. Egy másik háziorvos, Balázs Ibolya a terhes nőket beoltaná a sima influenza elleni hatóanyaggal (AB oltás), ha külön kérik, igaz erre eddig nem volt példa.

Nem volt egyeztetés

Lapunk megkereste a belgyógyász szakmai kollégiumot is, melynek elnöke, Romics László elmondta, hogy szerinte – egyeztetés hiányában – az orvosok és a kollégiumok között nincs kialakult vélemény. Mint mondta, a tapasztalat hiánya miatt nem tud állást foglalni a várandós anyák oltását illetően, de úgy tudja, az orvosok beoltanák a terhes nőket, ha a kismamák külön kérnék.

A kérdés az Egyesült Államokban is vitát váltott ki, ugyanis az illetékes egészségügyi hatóság (CDC) javaslata – miszerint be kell oltani a várandósokat – ellenére több gyógyszerész és orvos megtagadná az oltás beadását a magzat veszélyeztetése miatt. Az amerikai szakemberek úgy vélik, a vakcina egyszerre védi a babát és az anyát.

Az anyában képződött influenza elleni antitestek átjutnak a méhlepényen a magzatba. Ez azért fontos, mert az influenza könnyen az újszülött halálát okozhatja, miközben hat hónapos korukig nem lehet beoltani a babákat – magyarázta Neil Silverman, a Los Angeles-i California Egyetem munkatársa.

Kérdéses hatás

Magyarországon különbözik a hivatalos szervek véleménye. Míg az ÁNTSZ támogatja a védőoltást és az oltó orvosra bízza a mérlegelést, addig az Országos Epidemológiai Központ vezetője nem javasolja a vakcinát a várandósoknak.

A magyar oltóanyag alkalmazási leiratában is az áll, hogy nem vizsgálták, milyen hatással van a terhesekre, ezért az oltást végző orvosoknak kell mérlegelniük az előnyöket és a kockázatokat. Az itthon kapható oltás ugyanis teljes vírusvakcina, nem pedig a külföldön már tesztelt hasított védőoltás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik