Belföld

Hankiss: Európa egyik legigazságtalanabb országa vagyunk

Hankiss Elemér szerint meg kellene újulnia a magyar társadalomnak, s restaurálni kell a demokráciát.

Hiába történik meg egy országban a tudomány, a technika, a gazdaság innovációja, ha a társadalom legalább olyan fontos megújulása elmarad. A magyar társadalom ugyanis rendkívül rossz állapotban van – mondta Hankiss Elemér egyetemi tanár szerdán Röjtökmuzsajon, a 18. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón.

Ma Magyarországon mind az intézményrendszerre, mind a mentalitásra, mind pedig a magatartáskultúrára hatással van a társadalom rossz állapota. Egy egészséges és dinamikus jövőképpel rendelkező társadalom nélkül elképzelhetetlen, de legalábbis sokkal nehezebb a gazdaság megújulása – jelentette ki Hankiss Elemér.

A szociológus szerint ma Magyarországon nincs felelős kormányzás, nincs módja a kormány felelősségre vonásának, ami a demokrácia alapvető eszköze. Nem átlátható a politika, nem tudni kik hozzák a döntéseket és miért, és azoknak mi a hatásuk. Holott az átláthatóságra vannak működő modellek Európában, amelyeket át lehetne venni – tette hozzá.
Magyarországon restaurálni kellene a demokráciát, mert rosszul működik. Regionális autonómiákra lenne szükség, bizonyos határig szét kellene osztani a hatalmat – mondta.

Hankiss Elemér szerint a társadalmi innováció minimális pénzből megoldható lenne. Az előadó ezúttal is kiemelte a társadalmi szerződés hiányát, hangsúlyozva, hogy Magyarország Európa egyik legigazságtalanabb országa. Rendkívül nagy gondok vannak a társadalmi javak elosztásánál. A társadalmi egyenlőtlenségeket számos módon lehetne csökkenteni, s erre Magyarországon is van több példa. Több nagyszerű kezdeményezés indult meg ennek érdekében, köztük civileké. A kormány ugyancsak igyekszik ellensúlyozni ezen egyenlőtlenségeket, így az adó 1 százalékáról való rendelkezéssel és a jónak mondható szociális hálóval – közölte Hankiss.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik