Belföld

Kiegyezett a kormány a kórházakkal

Megszületett a megállapodástervezet a kórházak szakmai szervezetei és a kormányzat között a keddi tárgyaláson. A kórházszövetség egyik elnökségi tagja elégedett, mert szerinte a gyógyításhoz pénz kell, és most ezt kapták meg.

Az intézmények októberben megkapják a 4,5 milliárd forintot, ezenfelül decemberben – a jövő évi költségvetés terhére – többletforráshoz jutnak. Azonban, hogy ez mekkora összeget jelent, egyelőre nem tudni – számolt be a tárgyalás után újságíróknak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Továbbá a jelenlegi háromhavi finanszírozási csúszás két hónapra csökken, azaz a jövő év január közepéig egyhavi pénzt biztosítanak a kórházak részére, szintén a jövő évi büdzsé terhére.

Egymásnak feszültek (Fotó: MTI)

Egymásnak feszültek (Fotó: MTI)

A kórházvezetők ezenkívül fenntartják azt, hogy ezekkel a kifizetésekkel a jövő évi előirányzat nem csökkenhet.
“Ezekkel a kifizetésekkel nagy valószínűség szerint teljesülni fog a kórházak kérése” – fogalmazott Varga Ferenc.

A kifizetés mikéntje még kérdéses

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke azt mondta, a megbeszélésen – amelyen most először vett részt Oszkó Péter pénzügyminiszter – nem kételkedett a kért összeg szükségességében. A kifizetés technikájában azonban még meg kell állapodniuk az október 7-ei ismételt találkozón.

Hozzátette: a megállapodástervezetben rögzítették azt is, hogy november 1-jétől visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot. A finanszírozott teljesítményben és az alapdíjban a következő tárgyalási fordulóig megállapodnak.

Golub Iván, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója elmondta, azt szeretnék, ha a mostani 150 ezer forintos alapdíj nem csökkenne. Úgy vélte, a következő hónapok központi kifizetései “messze meghaladják” azt az összeget, amelyet a kórházak 25,5 milliárdban megjelöltek. Véleménye szerint ezzel az intézmények akut likviditási gondjai enyhülnek.

A zöld zászlók még maradnak

Csiba Gábor közölte azt is, hogy a megállapodásig felfüggesztik a korábban meghirdetett akciósorozatukat, azonban a zöld zászlók a jövő heti megállapodásig maradnak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter újságírói kérdésre elmondta: mivel a jövő évi költségvetés még csak tervezet, egyelőre nem tudja megmondani, hogy abban hol kell a módosításokat megtenni, hogy az ez évi kifizetések teljesüljenek.

Székely Tamás az újságírók előtt “elszólta magát” a decemberi összegről. Úgy fogalmazott: “(…) miután likviditási problémákkal küzdenek az intézmények, erre találtuk ki a mostani 4,5 milliárd és a decemberi hatmilliárd forintos összeget”.

Miután az újságírók visszakérdeztek, hogy jól hallották-e a „decemberi hatmilliárdot”, Székely Tamás azt mondta, „nem mondtam semmi ilyet, a decemberben kifizetendő összegről a jövő heti következő találkozókig kell megegyezni”.

A tervezetet október 7-én véglegesítik.

Elégedett a kórházszövetség elnökségi tagja

Amennyiben a kormány betartja a most elfogadott javaslatot, elégedett leszek az eredménnyel – mondta az FN.hu-nak Baráth Lajos, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja. A kórházak érdekvédői és a kormányzat közti egyeztetésen is részt vevő kórházigazgató szerint a keddi döntéssel a kormány elismerte: eddig nem volt megfelelő az egészségügy finanszírozása.

Baráth Lajos kiemelte: október elsejétől 4,5 milliárd pluszforrást kap az egészségügy, decemberben pedig még egyszer kapnak kiegészítést. A makói és a szentesi kórház főigazgatója azt is nagy eredménynek tartja, hogy a három hónapos utófinanszírozást kettőre csökkentették.

A gyógyításhoz pénz kell

Véleménye szerint így a kórházaknak esélyük nyílik arra, hogy az adósságaikat konszolidálják. “A betegellátás szempontjából elégedett vagyok ezekkel az eredményekkel” – fogalmazott.

Lapunk kérdésére Baráth Lajos elmondta: az a lényeg, hogy decemberben megkapják a zavartalan betegellátáshoz szükséges fedezetet. “Hogy mindez 2010-ben hogy érinti majd a finanszírozást, nem érdekes” – véli a Kórházszövetség elnökségi tagja. Hozzátette: ebből a szempontból az is mindegy, hogy bázisfinanszírozás vagy teljesítményvolumen-korlát van, ez csak finanszírozástechnikai kérdés. „A beteg gyógyulni, az orvos gyógyítani akar. Ehhez pedig pénz kell” – mondta Baráth Lajos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik