Belföld

Újvírus: nem késő az oltás

Jövő héttől elkezdhetik a H1N1 elleni védőoltás beadását. Bár a vírus Magyarországon már két halálos áldozatot szedett és világszinten több mint egymillió már a beteg, a WHO irodavezetője szerint nem elkésett az oltás, hiszen még nem értük el a csúcsot.

A jövő hét végétől vagy az azt követő hét elejétől kezdődhet meg az A/H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon – jelentette be az egészségügyi miniszter.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint javasolják a védőoltás beadását, első sorban a krónikus betegségben szenvedőknek, az öt éven aluliaknak, bármilyen alapbetegségben szenvedőknek, azaz asztmával, cukorbetegséggel, szív-érrendszeri betegséggel, vagy immunhiányos állapottal küzdőknek, illetve első körben az egészségügyben dolgozóknak. “Utóbbi csoport azért kiemelten fontos, mert ha járvány tör ki, az betegek 2-10 százaléka kórházba kerülne, így fontos, hogy az orvosok, ápolók ne essenek ki a munkából” – hangsúlyozta az FN.hu-nak Pusztai Zsófia.

A WHO magyarországi irodavezetője hozzátette: egyetlen védőoltásnál sem lehet kizárni a szövődményeket, ám – mint fogalmazott – ma már olyan fejlett a védőoltásgyártás, hogy erre nagyon kicsi az esély. “Ráadásul a H1N1 elleni vakcinánál már egyetlen oltás is hatásos” – emelte ki a szakértő.

Egymilliónál több beteg

Pusztai Zsófia lapunknak elmondta, hogy már annyira elterjedt a betegség, hogy a WHO nem rendel el utazási szigorítást bizonyos országokba, és az egyes tagországoknak már nem kell minden egyes megbetegedést lejelenteniük.

A WHO irodavezetője szerint világszerte valószínűleg már egymillió felett van a fertőzöttek száma az ismert 277 ezer helyett, pontos számot azonban lehetetlenség mondani, hiszen sokakban ott a vírus, de nem is mennek vele orvoshoz, ezen kívül már nem kötelező az egyéni esetek jelentése sem. A szakértők inkább a vírus változását figyelik és elemzik. Annyit azonban lehet tudni, hogy a laborokba beérkezett minták húsz százaléka pozitív, ami a járvány erősödő intenzitását mutatja.

Nem elkésett az oltás

Lapunk kérdésére, hogy ennyi megbetegedés és két hazai haláleset után nem elkésett-e az oltás, Pusztai Zsófia úgy fogalmazott, hogy a vakcina-gyártók így is rekord gyorsasággal állították elő a szérumot, hiszen normál esetben 4-6 hónap a gyártási idő. “Nem vagyunk elkésve, még nincs a csúcson a járvány” – tette hozzá.

A WHO irodavezetője azt azért kiemelte, hogy a hagyományos influenzától eltérően ez a betegség inkább a fiatalabb korosztályt érinti, de az egészséges felnőtteknél az esetek nagy részében enyhe lefolyású. És meglepő módon a 65 év felettiek sem kifejezetten veszélyeztetettek. “1957-ben volt az utolsó H1N1 járvány, és a WHO tapasztalatai szerint ez az idősebb, azt átélt generációnak már viszonylagos védettséget ad” – fogalmazott Pusztai Zsófia.

Az újabb halálesettel kapcsolatban a szakértő elmondta: az halálesetek 10-20 százalékát egészséges felnőtteknél figyelték meg, de azt csak további vizsgálatokkal lehetne igazolni, hogy az egészségesnek mondott áldozatok között nem volt-e egyéb nem ismert alapbetegség a háttérben.

Jövő héttől oltanak

A jövő hét végétől vagy az azt követő hét elejétől kezdődhet meg az A/H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon – jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: megérkezett az Országos Gyógyszerészeti Intézethez az Omninvest összes olyan dokumentációja, amely alapján a Magyarországon gyártott H1N1-vírus elleni vakcina forgalombahozatali engedélyét kiadhatják. Az engedélyt várhatóan a jövő hét elején adhatják meg. Hozzátette: van olyan forgatókönyv, amely szinte percre pontosan meghatározza az oltóanyagok útját.

Az egészségügyi miniszter bejelentette azt is: a háziorvosok kétszáz forintot kapnak a vakcina beadásáért. Székely Tamás megismételte, hogy 5,3 millió oltást kell beadni, ebből 4 millió a pandémiás, 1,3 millió pedig a szezonális vakcina; 2 millió oltóanyag térítés ellenében a gyógyszertárakban hozzáférhető lesz. A szállítást várhatóan szeptember 29-én kezdik meg.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint jó esély van arra, hogy az oltás döntő részét hat hét alatt le lehet bonyolítani. „A járvány terjedésének érdemben úgy lehet gátat vetni, ha lakosság több mint fele védőoltásban részesül” – tette hozzá. Falus Ferenc közölte azt is, tartanak a humántesztek, és az eredmények nagyon biztatóak. A patikában megvásárolható oltóanyag ára kétezer forint alatt lesz.

Három ütem

Három ütemben adják be a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azokat oltják, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott emberek és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető – legfeljebb 300 ezer – ember beoltása is.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be – közölte az országos tiszti főorvos még hétfőn. A harmadik ütemben pedig a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Falus Ferenc ugyanakkor megjegyezte: hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.

Már két halálos áldozat

Magyarországon május 29-én diagnosztizálták az első H1N1-fertőzést: egy brazil állampolgárságú New Yorkban élő férfinél, aki turistaként érkezett Magyarországra.

Júliusban már 22 megerősített eset volt, majd a nyár folyamán jelentősen megugrott a magyarországi fertőzöttek száma: augusztus 5-én már 100 fölött volt. Először jellemzően külföldről visszatért betegek jelentkeztek a tünetekkel, majd augusztus folyamán a Szigeten négy gyanús esetet regisztráltak. Szeptembertől pedig már tömeges, általában az iskolában összeszedett fertőzés volt a jellemző. Egy csepeli iskolában 110 diák lázasodott be, náluk illetve néhány tanárnál újinfluenzát diagnosztizáltak. Ezután az ELTE tatai gólyatáborának lakói között mutatták ki több esetben a H1N1-et. Szeptember második hetében a Csillaghegyi Általános Iskolában, valamint egy szegedi középiskolában regisztráltak fertőzést.

Az ÁNTSZ adatai szerint szeptember 17-ig mintegy négyezren kapták el a vírust, harminc oktatási intézményben pedig már regisztráltak fertőzötteket. A közép-magyarországi régió a legérintettebb, ott már területi járványról lehet beszélni.

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. A betegnél a szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását. A második haláleset áldozata egy 34 éves, Dél-Dunántúlon élő fiatalember. Az elhunyt egészséges, kórelőzmény nélküli, rizikócsoportba nem tartozó férfi volt.

a h1n1

Tünetek:

Az emberen egy az egyben influenzás tünetek jelentkeznek: magas láz, végtag-, ízület- és izomfájdalmak, egyes esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat. A megbetegedés általában jellegzetes influenzaszerű tünetekkel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. A leggyakrabban észlelt tünetek: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás.

Fertőződés: cseppfertőzéssel terjed.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik