Belföld

Érettségizhetnek a tiszadombi romák

Összesen 110, többségében roma származású diák kezdte meg a középfokú tanulmányait a nagyhalászi Kölcsey Ferenc Gimnázium tiszadobi kihelyezett tagozatán, amelynek tanévnyitó ünnepségét csütörtökön tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközségben.

A gimnáziumi képzésnek a tiszadobi általános iskola ad otthont, ahol szeptembertől három tizedik évfolyamos osztályban összesen 110 tanuló készülhet a két év múlva esedékes érettségire. A gimnázium fenntartója célul tűzte ki, hogy segítséget nyújtson a hátrányosabb helyzetű térségekben élő embereknek az érettségi bizonyítvány megszerzésében – mondta el az MTI kérdésére Novák Judit, a nagyhalászi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója.

Tájékoztatása szerint az ingyenes esti tagozaton hetente két napot kell iskolába járniuk a diákoknak, ahol naponta hét tanórát tartanak számukra. A programban lehetőség van a szakmunkásképzésben eltöltött időt beszámítására, így évveszteség nélkül folytathatják a korábban abbahagyott tanulmányaikat a diákok. A gimnázium igazgatója hozzátette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat 300 ezer forinttal, a fenntartó pedig 200 ezer forinttal járult hozzá a diákok tanévkezdéséhez.

Ebből az összegből tankönyvcsomagokat, füzeteket és szöveggyűjteményeket vásároltak a tanulóknak, megkönnyítve ezzel az évkezdésüket. Bán György, Tiszadob független polgármestere az évnyitón megtartott köszöntő beszédében rámutatott: elsősorban a képesítés nélküli, csak nyolc osztállyal rendelkező, munkanélküli fiatalokat szeretnék helyzetbe hozni az érettségi letételének – a későbbiekben pedig akár egy szakma megszerzésének – lehetőségével.

“Az oktatási programunkat 2001-ben indítottuk el egy 120 ezer eurós PHARE-program segítségével, amiben halmozottan hátrányos helyzetű emberek gimnáziumi képzését vállaltuk fel” – mondta Tépan Attila, a gimnáziumot fenntartó Sziltop Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az igazgató hozzátette: 2005-ben 120 szabolcsi roma diák tett sikeres érettségi vizsgát. Jelenleg körülbelül 2.500-an, köztük körülbelül ezer roma tanul a nagyhalászi gimnázium 26 kihelyezett tagozatán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik