Belföld

Ismét baj volt egy Geréb Ágnes vezette otthonszülésnél

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthonszülésnél - értesült az MTI pénteken. A rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: péntekre virradó éjjel Solymáron az e tevékenységtől korábban eltiltott Geréb Ágnes vezetett le egy otthonszülést, ám közben komplikációk léptek fel, ezért az újszülötthöz mentőt kellett hívni.

A részletekről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, annyit azonban megjegyzett, hogy egyelőre nem tudni, lesz-e büntetőjogi következménye az esetnek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr- igazgatója az MTI-nek elmondta: a mentőket péntek reggel a solymári lakásba az anya állapotának romlása miatt riasztották. Hozzátette: a mentők kiérkezésekor a helyszínen már orvos is tartózkodott. Az újszülöttet és a kismamát, aki nem volt közvetlen életveszélyes állapotban, kórházba szállították.

Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetett foglalkozási szabálysértés miatt. Ez év augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt – mivel közben meghalt az újszülött – halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

Kérdés, hogy ott volt-e

Csak a folyamatban lévő tanúmeghallgatások után lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Geréb Ágnes jelen volt vagy sem a péntek hajnali solymári otthonszülésnél – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: a budaörsi rendőrkapitányság vizsgálja a péntek hajnali otthonszülés körülményeit. Fényt kívánnak deríteni az anya állapotromlásának okaira (emiatt a nőt és újszülöttjét kórházba szállították), illetve ezzel összefüggésben arra is, terhel-e valakit felelősség.

Hozzátette: az anya meghallgatása után a fellelhető tanúkat is kikérdezték, illetve további tanúkat keresnek, adatokat gyűjtenek. Csak az összegyűjtött információk és a meghallgatások összevetése után jelenthető ki bizonyosan, hogy Geréb Ágnes jelen volt-e a szülésnél. Megválaszolásra vár az a kérdés is, hogy ha ott volt, akkor milyen “minőségében”. Ha ugyanis a bíróság által eltiltott tevékenységet folytatva vett volna részt a szülésnél, akkor kuruzslás címén büntetőeljárás indulhatna ellene – jelentette ki Beluzsárné Belicza Andrea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik