Belföld

Kávézóban alakult meg a Titkosszolgálati Reformbizottság

Egyetemi oktatók és független szakértők létrehozták a Titkosszolgálati Reformbizottságot, melynek célja a nemzeti érdekek képviseletére képes titkosszolgálati megújulás pártfüggetlen elősegítése.

Egy magyar civil szervezet, a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány évek óta foglalkozik titkosszolgálati kérdésekkel. Az írásban is megjelentetett tanulmányaikban elemzik a titkosszolgálatok lehetőségeit és feladatait, valamint kiemelten a felügyelet kérdését. A témában rendszeresen publikáló egyetemi oktató, valamint független történészek, nyugdíjas titkosszolgálati tiszt,jogászok, alkotmány-, és emberi jogi szakértők létrehozták a Titkosszolgálati Reformbizottságot, melynek célja a nemzeti érdekek képviseletére képes titkosszolgálati megújulás pártfüggetlen elősegítése.

Érdekes beszélgetésre figyelhettek fel a Parlament Café vendégei. A Nádor utca sarkán lévő hely – a Parlamenthez való közelsége révén – köztudottan fontos megbeszéléseknek ad teret. A belső teremben helyet foglaló asztaltársaság ugyanakkor szokatlan témáról egyeztetett, amikor a titkosszolgálatok feladatairól és ellenőrzéséről folytatott vitát.

A független civil szakértőkből álló új testület célul tűzi ki, hogy a politikai pártok nézzenek végre szembe a titkosszolgálatok problémáival. A TRB a jelenlegi helyzet szakértői elemzése után javaslatokat dolgoz ki az elavult nemzetbiztonsági törvény korszerűsítésére. Ennek módosítása azonban kétharmados szavazati arányt követel meg, ezért jelenleg még szükség lenne az ellentétes oldalon álló politikusok együttműködésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik