Belföld

Tóth Károly: egy kényszerköltségvetés nem lehet jó

Utolsó parlamenti ülésszakát kezdte a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke. A gyakran pártjával szemben is kritikus Tóth Károly a hátra lévő fél évben még teljes erővel dolgozik, utána azonban nem tudja, mihez kezd. Villáminterjú.

Utolsó parlamenti ülésszakát kezdte hétfőn Tóth Károly szocialista képviselő. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke ugyanis korábban bejelentette: felhagy a politizálással 2010-től. „Matematika szakos vagyok, a józan ész irányít, nem érzek nosztalgiát” – fogalmazott a politikus az FN.hu azon kérdésére, milyen érzésekkel járja a Parlament folyosóit most. Annyit azért elárult, hogy az elkövetkező fél évben még teljes erőbedobással végzi a munkáját. „Jó lenne közreműködni abban, hogy a szakszolgálatok zavartalan működésével nőjön az emberek biztonságérzete”.

Tóth Károly (Fotó: parlament.hu)

Tóth Károly (Fotó: parlament.hu)

Tóth Károly elmondása szerint nem tudja, mihez kezd majd a választások után, még nem gondolkozott ezen. „Soha nem volt vállalkozásom, és nem lobbiztam senkinek, így nincs, aki biztosan foglalkoztatna. A pedagógus pályáról pedig lekéstem” – összegezte a leköszönő képviselő.

A költségvetésről szólva Tóth Károly azt mondta, hogy át fog menni a költségvetés, de ettől még nem jó. „Ez egy kényszer-költségvetés, a kényszer pedig nem lehet jó. Használni fog az országnak, de ettől még nem kell szeretni” – véli az MSZP-s képviselő.

Tóth Károly szerint pártja hibát hibára halmozott. „Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP. Évekkel ezelőtt látszott, hogy az nyeri meg a választásokat, aki az adott pillanatban kicsit tisztességesebbnek látszik a többieknél. Az nem normális állapot, ha egy párt úgy értelmezi a szolidaritást, hogyha egy tagja visszaél a bizalommal, ahelyett, hogy elzavarná, megmenti. Ez nagyon vissza fog ütni az MSZP-re” – mondta a politikus.

15 éve képviselő

Tóth Károly 1951. május 1-jén született Battonyán (Békés megye). Nős, felesége középiskolai tanár, három gyermekük van. 1969-ben a battonyai Mikes Kelemen Gimnáziumban érettségizett. A szegedi József Attila Tudományegyetem TTK-n folytatta tanulmányait, 1975-ben matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Három évig a Mikes Kelemen Gimnáziumban, majd 1978-tól a békéscsabai KISZ-iskolában tanított, majd az intézmény igazgatója lett. 1989. szeptember 1-jétől 1994-ig a békéscsabai Ruhaipari Szakközépiskolában volt tanár. (Képviselővé választása óta fizetés nélküli szabadságon van.) 1969-től 1994-ig a Magyar Kisállattenyésztők Országos Egyesülete egyik békéscsabai szervezetének az alelnöke volt. 1992 óta részt vesz a békéscsabai Nemzetiségi Alapítvány munkájában,

1975-ben belépett az MSZMP-be, négy évvel később alapszervezeti titkár, 1988-ban a városi reformkör egyik kezdeményezője Békéscsabán; 1989. szeptember-októberben városi párttitkár, végül októberben az MSZP alapítója. A békéscsabai pártelnökségnek kezdetektől tagja és elnöke. 1990-től 2000-ig tagja a megyei elnökségnek, 1992-től 1996-ig részt vett az országos választmány munkájában. Az 1990. évi önkormányzati választásokon jelölt, de a békéscsabai közgyűlésbe 1993-ban listáról való behívással került be. A megyei jogú városban 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is önkormányzati képviselőnek választották, legutóbb már egyéni kerületből. 1994 óta országgyűlési képviselő (1994: Békés 1. vk., Békéscsaba, 1998: Békés megyei lista). 2002. áprilisban újra a megyei listáról szerzett parlamenti mandátumot. Tizenegy éve tagja, 2002. májusától alelnöke a nemzetbiztonsági bizottságnak. 2006. május 30-tól a honvédelmi és rendészeti bizottságban is tag. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot.

(Forrás: parlament.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik