Belföld

Mikola óvatos a Fidesz győzelmével

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerint elfogadhatatlan a költségvetés, Fico pedig úgy felmosta a "padozatot" Bajnaival, hogy nincs mihez csatlakozniuk nyelvtörvény ügyben. Mikola István szerint korai még Fidesz-kormányról beszélni, előbb meg kell nyerni a választást. Villáminterjú!

Nem lelkesedik a költségvetésért Mikola István. A Fidesz szakpolitikusa az FN.hu-nak a hétfői parlamenti ülésnapon kifejtette: az egészségügyben így is óriási a hiány, ez pedig egy megszorító költségvetés. „Az újinfluenza elleni védőoltást például az egészségügy büdzséjébe tették, pedig állami feladat. Ez elfogadhatatlan. Nagyon pesszimista vagyok” – fogalmazott Mikola István.

Mikola István (Fotó: MTI)

Mikola István (Fotó: MTI)

Lapunk kérdésére, hogy például a szlovák nyelvtörvény ügyében lát-e módot együttműködésre a Fidesz és a kormány között, Mikola István úgy fogalmazott: „Fico felmosta Bajnai úrral a padozatot. Nem tudom, mihez tudnánk így csatlakozni”.

A választásokkal kapcsolatban viszont óvatosan fogalmazott a Fidesz egykori egészségügyi minisztere. „A Fidesznek igyekeznie kell, és betölteni az oppozíció szerepét az elkövetkező fél évben. A költségvetéssel kapcsolatban is meg kell még vívnunk a csatákat. Még nem dőltek el a dolgok, értek már minket csalódások” – fogalmazott Mikola István. Hozzátette: csak mosolyog a sajtó által felvetett kormánynévsorokon, hiszen ezekről még háttérbeszélgetések sem voltak. „Még nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, nem jött el az ideje. Először meg kell nyerni a választást.”

életrajz

Mikola István 1947-ben született Veszprémben. 1972 óta orvos, szakterületei: belgyógyászat, infektológia. Az Egyesült Államokban egészségügyi szervezéstant és kórházi menedzsmentet tanult. Munkahelyei: ajkai Magyar Imre Kórház (főorvos majd igazgató), Fővárosi Szent László Kórház (főigazgató), Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete (igazgató), Országos Vérellátó Szolgálat (főigazgató), egészségügyi miniszter az Orbán kormányban. Volt a magyar és a világ Kórházszövetség elnöke, ill. alelnöke, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségi tagja. A rendszerváltozás idején a KDNP alapító tagja, majd alelnöke volt.

Jelenleg a Magyar Egészségügyi Társaság elnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Egészségügyi Egyeztető Fórumának elnöke és 2006. március 11-től a Fidesz miniszterelnök-helyettes jelöltje. Nős, öt gyermeket nevelt. A 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól az egészségügyi bizottság alelnöke.

Forrás: parlament.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik