Belföld

Innováció az aeroszoliparban EU támogatással

Befejezéséhez közeledik Magyarország egyik vezető műanyagipari vállalatánál, a MIKROPAKK Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft.-nél a MIKATech és MIKAVent kutatás-fejlesztési projekt, mely jelentős újítást kínál az aeroszolalkalmazások területén, elsősorban a PUR szigetelőanyag csomagolásában.

Innováció az aeroszoliparban EU támogatással 1

A profi és hobbiszintű felhasználók körében közismertek az aeroszolos poliuretán szigetelőhabok felhasználásának nehézségei. Az egykomponensű PUR-habok keményedési ideje igen hosszú, akár 24 óra is lehet. A kétkomponensű rendszerek gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé, de az alkotóelemek idő előtti elegyedése gyakori probléma. Emellett mindkét típusnál sokszor okoz gondot az aeroszolos szelep beragadása, amely az alapanyagként használt gumi hátrányos tulajdonságai miatt szinte törvényszerűen bekövetkezik.

A ki nem üríthető poliuretán-palackok felesleges környezetterhelést jelentenek és rengeteg bosszúságot okoznak a végfelhasználónak éppúgy, mint a forgalmazónak.

A fenti problémák orvoslására hozta létre a MIKROPAKK fejlesztő csoportja a MIKA termékcsaládot, teljesen új konstrukciót és alapanyagokat ötvözve. A MIKAVent gumi nélküli ürítőszelep és a MIKATech 2K elegyítő szerkezet megbízható megoldást jelent nemcsak a PUR-hab ipar szereplői számára, de egyéb olyan területen is, ahol kétkomponensű aeroszol-palackok kerülnek felhasználásra, például festék, lakk, stb.

A MIKAVent szelepet és MIKAtech elegyítő szerkezetet tartalmazó palack előnyei a hagyományos palackokkal szemben:
• a komponensek közti átszivárgás miatti önaktiválást és a szelep beragadását kiküszöböltük
• a felhasználhatósági időt jelentősen meghosszabbítottuk: 9-12 hónapról 24 hónapra
• lehetővé tettük az újra-felhasználást az aktiválást követően akár 8 hétig
• a palack használható adapterrel és adagolópisztollyal egyaránt
• a garanciazáras és könnyen működtethető kioldógomb jelzi az első használatot

Innováció az aeroszoliparban EU támogatással 2

A hamarosan piacra kerülő, versenyképes árú új termék kifejlesztése Európai Uniós támogatással, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg.

Bővebb információ és elérhetőség: www.mikropakk.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik