Belföld

Újabb iskolai járványokra számíthatunk

A csepeli iskolások megbetegedése volt az első eset, hogy tömeges H1N1-megbetegedést észleltek volna Magyarországon, ám az országos tiszti főorvos szerint ez bármikor megismétlődhet.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos az FN.hu-nak elmondta, már hónapok óta Magyarországon van a H1N1 vírus, a csepeli iskolások esete volt azonban az első, hogy ilyen tömegesen megbetegedtek volna. Falus Ferenc szerint közülük mindenki, aki észleli magán a tüneteket, megfertőződött. Hangsúlyozta azonban: ez bármikor ismét előfordulhat. A tiszti főorvos ugyanakkor óvakodott becslésekbe bocsátkozni arról, hogy még hány megbetegedésre számít, vagy mikor tetőzhet a járvány. Mint mondta, most az október eleji oltási kampányra koncentrálnak.

Lapunk kérdésére Falus Ferenc elmondta, hogy a H1N1 és a hagyományos influenza között nem a terjedési sebességben van különbség, hanem a fogékonyságban: a fiatal korosztály 100 százalékban veszélyeztetett.

Csepelen 110 gyerek betegedett meg

Az új influenzavírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok a csepeli Adu-iskolában megbetegedett gyerekek egy részénél – közölte az ÁNTSZ. A vírust tanároknál is kimutatták. A tájékoztatás szerint a betegektől vett és a laboratóriumba küldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak, és nemcsak diákoknál, hanem tanároknál is igazolták a vírust.

Több mint 110 gyermek lázasodott be a csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics Mihály utcai iskolájában pénteken.

Csak riadalom volt az ELTE-táborban

Úgy tűnik nem a H1N1-vírus fertőzte meg a tatai ELTE gólyatábor részt vevőit, hanem a bulizás és az italozás ütötte ki a fiatalokat. Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy a vezető tünet az émelygés volt, ami inkább másnaposságra utal.

Az ÁNTSZ a táborvezetőtől azt az információt kapta, hogy a fiatalok éjjel buliztak, ittak, majd kimentek az 5-10 fokos éjszakába, és kicsit megfáztak. Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy a 600 táborlakó közül 15-20 fiatal belázasodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik