Belföld

Új influenza: mindenkit be kéne oltani

Üzleti haszonszerzés, vagy tényleg halálos járvány fenyeget Magyarországon? Az FN.hu-nak nyilatkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint valóban veszélyes vírussal állunk szemben, és mindenkinek javasolják az oltást.

Az áprilisban, Mexikóban kirobbant sertésinfluenza-járvány május-június környékén hazánkat is elérte, de a komolyabb járvány őszre várható. Eddig Magyarországon alig több mint száz megbetegedést regisztráltak, ebből egy volt halálos kimenetelű. Az oltóanyag őszre lesz kész, csak Magyarországon ez 6-7 milliárdos üzletet jelent. Az összeget és a járványról szóló híreket hallva többekben felmerült a kérdés: valós veszélyt jelent az újfajta influenza, vagy csak a haszonszerzés miatt mesterségen gerjesztett pánikról van szó?

Statisztikai adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy a „hagyományos” influenza miatt évente akár több mint százezren is megbetegedhetnek, a halálozási arány azonban – a megbetegedések számához képest – elenyésző (a közelmúltban 1997-ben 228 ezer megbetegedésre 63 haláleset jutott, 2004-ben 132 ezer betegből pedig négy ember hunyt el). Messzemenő következtetéseket ezekből az adatokból ugyan nehéz levonni (egyrészt nem az influenza vírus, hanem annak valamely szövődménye – leggyakrabban a tüdőgyulladás – öl és így nehéz konkrétan megállapítani a halál okát), Berencsi György virológus szerint azonban túlzás lenne halálos járványról beszélni.

Óriási üzlet

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa május elején Az Este című műsor vendégeként kételyeinek adott hangot. Akkor elmondta, hogy az 1972 óta védőoltást kapott emberek szervezetében jelen kell lennie a vírusnak, hiszen minden védőoltásban háromféle vírus van, és ebből az egyik a H1N1. Szerinte a vírus most felbukkant változata nem különbözhet annyira az eddigiektől, hogy attól komolyan tartani kellene. A virológus úgy véli: a világjárványpánik nem más, mint óriási üzlet, de azért nem árt, ha mindenki beoltatja magát.

Az FN.hu megkereste Berencsi Györgyöt, aki némileg változtatott májusi álláspontján. Azóta megfigyelhető volt az influenza agresszív terjedése Dél-Amerikában és szeptemberre – mire a járvány igazán eléri Magyarországot – annyira „megvadulhat” a vírus, hogy hatása kiszámíthatatlan lesz. Éppen ezért már Berencsi György is azt tanácsolja mindenkinek, hogy oltassa be magát az új vakcinával.

Az influenza elleni oltás egyébként valóban nem rossz üzlet: a vakcinát gyártó Omninvest Kft.-nek, hiszen a szokásos szezonális influenza-oltóanyag 1,3 milliárdos megrendelése mellé most egy újabb 6-7 milliárdos hazai megrendelést is magáénak tudhat. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ezzel az állam is jól jár: negyedébe kerül így a vakcina, mintha külföldről rendelnénk.

Jogos az aggodalom

Nagy Károly a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) virológusa, az Orvosi Mikrobiológia Intézet igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy szó sincs felesleges hangulatkeltésről, az új vírus szinte teljesen ismeretlen, és megjósolhatatlan, mi lesz a végkimenetele az alakuló járványnak.

Az újinfluenza meglepő módon nyáron terjed és a mélyebb légutakat támadja. A SOTE virológusa szerint érdekessége még, hogy eddig nagyrészt fiatalok fertőződtek meg, bár ez valószínűleg a nyári, külföldi utazások miatt van így. Nagy Károly az FN.hu-nak elmondta, hogy az eddigi adatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, egyszerűen túl alacsony a megbetegedések száma ahhoz, hogy ezt szakmai szempontból ki lehessen értékelni.

Hangsúlyozta: ilyen helyzetben az állami szerveknek kötelező felkészülniük a legrosszabb eshetőségekre és mindenki számára elegendő oltóanyaggal kell rendelkezniük. A szakember mindenkinek azt tanácsolja, hogy amint felfedezi magán az influenza hagyományos tüneteit azonnal forduljon orvoshoz, a védőoltással kapcsolatban pedig megemlíti, hogy az oltóanyag hatékony lesz, de szükséges, hogy minél többen éljenek vele.

Mindenkit be kéne oltani

Falus Ferenc országos tiszti főorvos az FN.hu-nak megerősítette: kiszámíthatatlan az újinfluenza, ezért szükséges a minél nagyobb készültség az egészségügyi szervezetek részéről. „A megjelent vírussal kevesen találkoztak eddig, és nem lehet megmondani, hogy egy megfertőzött ember milyen mértékben adja tovább a vírust a környezetének, és azt sem lehet tudni, hogy a fertőzés milyen szövődményekkel járhat. Berencsi Györgynek felül kell vizsgálnia korábbi álláspontját az újinfluenza komolyságáról” – véli Falus Ferenc.

Az országos tiszti főorvos idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalását, szerintük ugyanis mind a 6 milliárd embert be kéne oltani a Földön. Falus Ferenc a magyarországi viszonyokra levetítve az FN.hu-nak elmondta: az lenne a legjobb, ha a készleten tartott 6 millió vakcinára 10 millió jelentkező lenne. „Akkor se megy kárba a legyártott mennyiség, ha nem igényli ősszel 6 millió ember, a vakcina ugyanis két évig eláll. Arról viszont még nincsenek információink, hogy a védőoltás hatása meddig tart”– jegyezte meg. A szezonális influenza elleni oltóanyag egy évig nyújt védelmet.

Magyarországon az oltóanyag gyártása július elején kezdődött, az ígéretek szerint októberben kezdik az oltásokat. Az oltóanyagot az Omninvest Kft. gyártja, egy védőoltás ára a szezonális influenzaoltáséhoz hasonlóan 1200 forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik