Belföld

Új vírus: korlátozások a mekkai zarándoklaton

Az arab országok egészségügyi miniszterei az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt Kairóban tartott tanácskozásukon megállapodtak, hogy idén korlátozzák a mekkai zarándoklatot, hogy lassítsák az új típusú influenza terjedését.

Az intézkedést még a tanácskozáson részt vevő országoknak is jóvá kell hagyniuk – közölte Ibrahim el-Kerdani, a WHO egyiptomi szóvivője. A WHO szerint ezek a korlátozások a fertőzésnek leginkább kitett zarándokokra – az idős emberekre, várandós nőkre, a 12 év alatti gyermekekre és a krónikus betegségekben szenvedőre – vonatkoznának.

Hussein Gezairi, a WHO közel-keleti regionális igazgatója úgy vélte, hogy a szaúdi kormány bizonyára jóváhagyja ezeket az ajánlásokat. “A szaúdi kormány alkalmazza ezeket a korlátozásokat és senki nem kap vízumot, aki nem tartja be ezeket az intézkedéseket” – mondta.

Egyiptom azt ajánlotta a veszélynek leginkább kitett zarándokoknak, így a terhes nőknek, hogy idén ne menjenek Mekkába, miután meghalt az első egyiptomi fertőzött, egy nő, aki Szaúd-Arábiából tért haza. A WHO pénteken figyelmeztetett, hogy a H1N1 vírus más járványokhoz viszonyítva minden korábbinál gyorsabban terjed világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik