Belföld

Teresztenye minden lakosát urnához várják

Három időközi polgármester-választást és két képviselőtestület-választást tartanak ma az országban. Szavazni reggel hat órától este hétig lehet, a kampánycsend is a szavazókörök bezárásáig van érvényben.

Teresztenye választópolgárai polgármestert választanak; a posztért két független jelölt indul az egyik legkisebb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A 38 lakosú településen nincs kiskorú, ezért a választási névjegyzékben mind a 38-an szerepelnek. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester meghalt.

A szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardonán polgármestert és képviselőtestületet választanak. A polgármesteri székért négy jelölt indul, a héttagú képviselőtestületbe 17 jelölt – valamennyi független – közül választhatnak a szavazók. A mintegy 1200 lakosú község képviselő-testülete áprilisban oszlatta fel magát.

A Fejér megyei Gánton szintén polgármestert és képviselő-testületet választanak ma, a falu 486 választásra jogosult lakója egy szavazókörben voksolhat. A polgármesteri posztért három független jelölt indul, a képviselő-testület hét tagját pedig 15 jelölt közül választják ki a 860 lelkes település lakói. Az időközi választást itt is azért írták ki, mert a képviselő-testület áprilisban feloszlatta magát.

A törvény szerint a polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki a megjelent szavazók számától függetlenül akár csak eggyel is több szavazatot kap a riválisainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik